Skip to content
2018. március 3. szombat / sum-blink

Miért volt király ’99?

blink182Életem legmeghatározóbb éve volt az ezredforduló éve! Discman, Clinton botrány, Y2K, pop-punk/ nu-metal, betárcsázós internet, Britney Spears, ikonikus filmek... Rengeteg pop-kulturális és úttörő jelentőségű esemény történt az ezredfordulókor a világban, ami nyomott hagyott – én pedig ekkor mentem gimnáziumba, és a kamaszkor igen fogékonnyá tett ezekre a változásokra. Nosztalgiabomba következik!

Talán a legegyszerűbb, ha témánként elmesélem mi, hogy hatott rám és azt hiszem sok sorstásamra. (Pozitív élményekről lesz szó.)

Filmek

Az ezredforduló környékén tombolt a The beggining mánia – rengeteg már ismert franchise-nak/ karakternek megkaptuk az előzménytörténetét: Hannibal, Ördögűző, Babilon V… A legnagyobbat szóló első rész azonban egyértelműen a Star Wars-é volt.

 • Star Wars Episode I

Rendkívül meghatározó film volt, nem csak maga a Star Wars széria, de különösen az első rész a személyiségemre. A legelső SW film, amit moziban láttam, a premier napján azonnal kétszer. Pont én voltam az az új generáció, akire Lucas lőtt ezzel a filmmel (igaz, már megfogott 4 éve az eredeti trilógiával). Jar Jar ide vagy oda, imádtam az agyhúzós (Európában május helyett szeptemberi premier) reklámkampányt és moziban a filmet, a kártyákat, a figurákat, a “Z betűs” kalózmásolatot. A zenéje mai napig megvan magnó kazettán, amit csak a karácsonyra kapott VHS tudott überelni. Írtam már a filmről, egyértelműen mérföldkő, ha megosztó is.

phantom-menace-featured.jpg

 • Mátrix

Az a film, amit szerintem minden héten megnéztem miután meg lett a VHS, kb. 1 éven keresztül. Életem legfontosabb akciófilmje ez, olyan forradalmi digitális trükkökkel megspékelve (bullet time!), amit sokan könnyes szemmel idéznek fel. Számomra a sztori is új volt, mivel animéket nem néztem előtte – nem kicsit ütött az elgondolás.

769341148_5360317061001_5360301841001-vs

Azt már csak halkan jegyzem meg a zenéje mennyire mély nyomot hagyott bennem. De ha már filmzene…

 • Amerikai Pite

Ez a film pont akkor kapott el, amikor én is kamasz voltam, dúltak bennem a hormonok, így hiába létezett már a francia Házibuli, vagy a témájában nagyon hasonlító izraeli Forró rágógumi sorozat, nekem EZ a film volt ” A felvilágosító vígjáték.” Jim faterja által rengeteg fiatal hallhatta újra, amit már rég tudott – és viccesen rávilágított a film arra a problémára is, mennyire ciki is (de fontos) egy ilyen jellegű apa-fia beszélgetés.

5a65d235-2bd1-40b9-893d-f7e9d95b59be-americanpie.jpg

Az egy dolog, hogy a noname spin off-okat leszámítva egy remek 4 részes széria is kerekedett ki az alapmű után, de az első rész volt az film, amit a haverokkal péntek este sokszor letoltunk a Csajok és Pasikkal együtt.

Azért pedig, hogy egy generációt definiáló zenével lett megtömve a filmsorozat (leginkább a BLINK 182-ra gondolok, akik cameoztak is az első részben) – nos, azért nem tudok eléggé hálás lenni a Pitéknek.

 • Ideglelés

Egy újabb stílusteremtő darab a Mátrix után. Igaz, a találtfilmes áldokumentum műfajt ekkorra már felfedezték, mégis ez a film olyan zseniális reklámkampányt kapott odakinn (az “eltűnt szereplőkről” plakátokat tettek ki államok szerte, családjukkal riportfilmet forgattak, amit leadtak a híradóban stb.), hogy az első igazán megtérülő kis költségvetésű thrillernek bizonyult. Én annyira rá voltam kattanva, hogy mire az HBO-ról sikerült időzítve felvenni és NAPPAL megnézni már rég elmeséltettem a sztorit ismerőseimmel, oda-vissza, sőt: már paródiákat forgattunk a közeli parkban. Halloweenkor nálam azóta is alapvetés.

bwp

 • Horrora Akadva.

Igaz, a film 2000-es, a Pite/Pasik filmnézős estek harmadik filmje gyakran ez a film volt. Talán az első olyan filmvígjáték, ami igazán agresszív fizikai humorral operált és tovább örökítette a “harmicéves gimisek” életérzést – remek zenékkel. Ennél a filmnél tört át egyfajta olyan tabu-gát a “mivel szabad még viccelni?” kérdéskörben, ami teret adott a borzasztóan szabados és ma már mindennapos humornak –  ennek nem feltétélen örülök, de akkor is meghatározó vígjáték és az “XYZ MOVIE” stílusú paródiák megteremtője – az Airplane és Csupasz Pisztoly filmek után. (Első komolyabb plátói színésznő-szerelmem is ebből a filmből származik.)

GS0cNqRbDOjmIadO3rkcO1AXdKi

 • South Park – Nagyobb, hosszabb, vágatlan

Én elég későn láttam ezt a filmet, jó 4-5 évvel a bemutató után – de ez a mozifilm az oka, hogy elkezdtem a sorozatot nézni! (Egy részt láttam sokszor előtte, ami szintén 1999-es, az Őskori jégembert.) Ahogy visszanézek a South Park történelmen, ez az éra volt, ami az igazán erős epizódokat termelte ki, itthon ráadásul még első rangú szinkronokkal (Józsa Imre, Harsányi Gábor, Kerekes József…), olyan örök érvényű poénokkal, amiket bármilyen társaságban lehet ma is idézni: PF, barnahang, szexuális zaklatás panda, értem? A mozifilm dalbetétei – azt hiszem joggal – bevonultak a musicaltörténelembe. Szintén egy tabufal leomlásához járult hozzá a film, amit napjainkban a PC próbál álszent módon visszaállítani. Egyik véglet se jó…

south-park-pic-1_1050_591_81_s_c1

 •  A múmia

Mivel a Star Wars mellett nagyon szerettem a klasszikus kalandfilmeket is (Indiana Jones) azt hiszem mai napig (!) hiánypótló alkotás volt a ’99-es Múmia reboot. Brendan Fraser igazán sikert hozó filmje rém lazán és izzadságmentesen pakolta egybe a műfaj jellegzetes elemeit, ami a folytatás óta egyszerűen nem megy Hollywood-nak. (Már a Múmia III. része is nagyon közepesen sikerült.) Ehhez hozzájárult a mai szemmel is látványos CGI is, aminek a ’90-es években volt egyfajta érdekes jellege-bája. Nem ugrottak le a vászonról az effektek, de mégis megtudtuk mondani mi animáció és mi particle effekt – mégis, baromi jól mutat a film. Aztán ott a zene, a hangulat, a poénok, az ijesztgetések – a Múmia egy igazi akárhányszor nézhető családi kalandfilm lett.

the-mummy-nostalgia-bomb-e1496846355332

 • Apafej

Ó igen, amikor Adam Sandler még vicces volt. Ekkor sem a kifinomult humor nyomdokain haladt, de az Apafej határozottan a legerősebb komikus filmje némi drámázással és rengeteg emlékezetes jelenettel.

203814.775x400

(Rám nem hatottak, de tagadhatatlanul az év legfontosabb filmjei a Harcosok klubja, az Amerikai szépség is.)

Ennyit a filmekről, tuti jutna még eszembe valami, de számomra ebben az évben ezek a címek adtak legtöbbet ahhoz, aki vagyok.

Zenék

Zenei téren számomra ez az év egy kőbe vésett évszám. Konkrét albumokat fogok előadóktól felsorolni mindjárt, de azt hozzátenném, hogy ami ’99-ben elindult Amerikából és tartott 2003-ig kb. az zeneileg számomra a legerősebb behatás,  így, 20 évvel később is.

 •  Blink 182 – Enema of the State

A blink 182 a kedvenc bandám. Pont. (Itt áradoztam is már róluk.)

1999-ben kölcsönkapott (másolt!) kazetta mozaikokból összerakódott zenei ízlésemnek mai napig uralkodó bandája. És az Enema of the State egyértelműen a legmeghatározóbb album ezen mozaikdarabok közül…

BEMUTATÓ

Ekkor még se a bandát, se a műfajt nem ismertem, a Green Day-nél tempósabb volt, de nagyon dallamos és egész egyszerűen éreztem: EZ AZ ÉN ZENÉM. Ez a rajongás a banda és a stílus iránt, mind a mai napig kitart.

5-blink182-throwback-photos

 •  Limp Bizkit – Significant Other

Nem voltam igazán oda a nu-metalért soha, de kölcsönkapott zenék közül talán ez a banda tette rám a legnagyobb benyomást, ezzel az albummal. A rap ötvözése a metállal azt hiszem ebben az évben vált végleges műfajjá. Fred Durst és piros NY fullcap-je zenei szimbólumok.

3afb33d8-1df4-4512-a465-93c0cbf5456b

 •  Bloodhound Gang – Hooray for Boobies

Ezt a bandát nem is igazán szeretem, nekem már túl provokatív/ tróger a stílusuk, de a ciciket tömjénező albumuk a címe, humora és tartalma miatt is óriási befolyással volt az ízlésvilágomra. Az albumon a rap, a metál, a punk-rock, a diszkó kevereg-kavarog, amit  a Chasey Lain-hez írt, majd a Bad Touch című nóta klipje vésett be minden majomkedvelő agyába.

Gettin’ horny now!

bloodhound-gang-536a343aa0b0d

 •  Eminem

A rapet, mint műfajt már ’96, és az újralelkesedésem éve (2004) után végleg kinőttem, abszolút nem már tudok vele azonosulni – de ha az ezredfordulónak volt maradandó zenei arca, az akkor a még hidrogénezett hajú, magas hangú fehér rapper, Eminem volt. (És Marylin Manson, akinek munkásságát abszolút nem ismerem, de a legügyesebben összerakott media hack az évben, akárcsak a “szűz” Britney Spears.) Klipjeiben konzerválódott rengeteg pop-kulturális és politikai esemény.

Videojátékok

1999 az ELSŐ számítógépem beszerzési évének második évfordulója. Azt hiszem ’98 és ’99 videojátékai voltak a legnagyobb, legmaradandóbb hatással későbbi ízlésvilágomra. És persze az év slágergépe a PS1 konzol is beszerzésre került ballagási pénzekből…

1000px-PSX-Console-wController

 •  Episode I játékok

A Star Wars játékok (még a legrosszabb is) ekkor még hatalmas örömöt jelentettek és nagyon igényesek voltak, hála az ereje teljében lévő Lucas Arts-nak. A két, Episode I premier előtt kiadott játék (Phantom Menace, Racer) hónapokat pörgött a gépemben, imádtam mindkettőt.

 •  Drakan

Hol volt még ekkor a Sandbox stílus? Mégis a sztori orientált Drakan, erotikus női főhősével és “vezethető” sárkányával, hatalmas bejárható területeivel komoly PC függőséget okozott.

2

 • Outcast

A stílusleírás a sci-fi Outcast-et is illethetné, mely minden téren hatalmas mérettel (tán 3 CD), szimfonikus zenével és voxelekből összerakott pályáival vett le a lábamról. Sokat elmond nápszerűségéről, hogy mostanában jelent meg a játék rebootja, a Second Contact.

oc1b

 • ShadowMan

Istenem, ez a játék mekkora hatással volt rám… Még ha elsőre csak egy ijesztő Tomb Raider copynak is tűnik. A zene, a bejárható pályák mérete-hangulata, a megszerezhető képességekkel ide-oda teleportálás, a feszült horror atmoszféra, a cool főhős és a húsba vágó sztori. Egy igen gyatra PS2 folytatást élt meg csupán.

ss_b1ba4263cbadfc7f5d4b86dea226086f43c2cb66.1920x1080

 • Driver

De váltsunk stílust. A Driver a ’70-es évek funky zenéjével, 4 szabadon bejárható városával egyértelműen a 3D-s GTA-k előfutára. Imádtam, bár PS1-en nekem sosem volt meg – a gazdag szomszédfiú nyaralójában toltuk a budai hegyekben, két medencézés között, nyáron. Aztán megkaptam PC-re… Good times.

24-07-10 Driver1

 • Midtown Madness

És riválisa a Midtown Madness is hatalmas dolgokat ugrott meg – óriási forgalmi dugók, hatalmas, Google térkép szinten lemodellezett városok, őrült kaszkadőrfeladatok, váltakozó napszakok és időjárás…

midtown_madness2_bemutato_01

 •  Tony Hawk

Ennek az eleinte PS1 exkluzív játéknak csak a demo-ja volt meg. Rommá lett játszva. Mondanom sem kell, hogy stílusteremtő volt, olyan zenei betétekkel, melyek a későbbi részeket is (főleg a 2-t és a 3-at) beleértve szintén alapvetésnek számítottak. És a deszkázáshoz is ez a játék hozta meg a kedvem, ez tagadhatatlan.

3

 • Tomb Raider – Last Revelation

Ebben az évben Lara negyedik teljes értékű kalandját kaptuk meg, menetrend szerint Karácsony tájékán. Az eddigi részek közül az első mellett a lekiegyensúlyozottabb, legjobban összerakott rész volt a negyedik, holott kizárólag Egyiptomban játszódott. Imádtam!

ss_773589292269bf5aaa6628b1022b1cb826e238d4.1920x1080

 • Végszó:

Amint az oldalamat böngészve láthatjátok tényleg az alapvető rajongásaim tárgyai ebben az évben szilárdultak meg.

tumblr_static_tumblr_static_1fh1cln77uzossko8cogwgssw_640

Nem sírom vissza ezeket az éveket, mert haladni kell a korral, de hogy ez az esztendő minden szinten meghatározó volt arra a nyakamat teszem. Ebben a stílusban öltözködöm, az itt megszületett zenei stílusokat hallgatom és játszom – sokat köszönhetek 1999-nek. Ami bizony tényleg király volt!

 

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: