Tovább a tartalomra
2017. december 14. csütörtök / sumblinker

Star Wars: Az Utolsó Jedik vélemény

shoG9Uo“Úr Isten! Mi ez? Ez de király! WTF? Wow! Ne! Micsoda? Ezt a baromságot. Ezt nem hiszem el! De gagyi… Atyaég! De cool! Mennyire jól néz ki!”

Ilyen és ehhez hasonló gondolatok százai szakadtak fel bennem a Star Wars VIII. részének nézése közben. Az új film egy mondatban MINDEN, ami eddig Csillagok Háborúja valaha volt! A vér gagyitól a fantasztikusig.

(Ez még a spoilermentes élménybeszámoló rész.)

Az új epizód tulajdonképpen az Ébredő Erő hiányzó második fele lehetne/ kellene, hogy legyen – már ha nem lenne 150 perces. Ami SW filmeknél érdekesség, hogy csontra ott kezdődik, ahol az előző rész véget ért – azonban fura, hogy csak Rey vonala! Leiáék ugyanis már előrébb járnak a nyitó jelenetben – pontosan úgy menekülnek a Lázadókat vezetve, mint anno a Birodalom Visszavág elején.

star-wars-luke-ht-jt-171010_12x5_992

A sztori szerint ugyanis Snoke megtalálta és el akarja tiporni a lázadókat. Az előző rész cliffhangerei hamar feloldódnak: Luke egyáltalán nem örül Rey érkezésének, aki azonban nem tágít a tanulástól. Poe egyre vakmerőbb, gyakran tagad parancsot és megy a feje után, de végig lojális Leia tábornokhoz. Kylo Ren és mestere viszonyára is hamar fény derül – furcsa háromszöget alkotnak a túlbuzgó Hux-szal. Finn sem titok, hogy magához tér az erdei csata után. Új karakterekből sem lesz hiány – Laura Dern és Del Toro játszik jelentősebb szerepeket (előbbi egy tábornokhelyettest, utóbbi egy simlis kódtörőt alakít), de az ázsiai Rose is  fontos karaktere a felkelésnek. (PC van!)

Persze régi kedvenceink – Csuvi, C3PO, R2D2 – is visszatérnek. Sőt. Egy nem várt ismerős is felbukkan a rendkívül pörgős és fordulatos film közepén. Mint a bevezetőben is írtam nagyon színes az alkotás: rengeteg korábbi jelenet megidéződik, a kérdések is előkerülnek, amikre két éve várjuk a választ (Pl. Hogy lett Ben Solo-ból Kylo Ren, miért bújt el Luke, honnan származik Rey stb.) Ezeket a kérdéseket néhol elegánsan, néhol nagyon erőltetetten válaszolja meg a film. Néhol pedig egyáltalán nem, pl. a Ren lovagokról továbbra is nulla az információnk.

star-wars-the-last-jedi-canto-bight-600x251

A vizualitás fontos szempont egy Star Wars filmnél és bár a fő helyszínek egyike Luke száműzetésének szigete, azért pár új bolygó és kultúra is ad az univerzumhoz. Az előző részből lényegében hiányzó látványos űrcsatára is sor kerül, de a trailerben látott gorillalépegetős harc is rendkívül jól néz ki – felvállaltan az V. epizód előtti tisztelgés/ majmolás. Egy biztos – a látvánnyal nincs gond.

A zene nagyon intenzív és ahogy maga a film is, ezer hangulatot hordoz. Mivel most Luke az egyik főszereplő nagyon sok ismerős téma csendül fel – az ikrek zenéje, a Binary Sunset és természetesen az Erő témája. Ezek érzelmileg nagyon el tudnak ragadni, de új, maradandó témák úgy érzem most sem születtek.

Rey-and-Luke

Fontos morális kérdések merülnek fel, mint hogy minden csak nézőpont kérdése, a jó, a rossz, vagy a háborúban mindkét fél hibás, a szeretet mindent legyőz és hasonló magvas gondolatok – ám ezek elsikkadnak sokszor a látvány- és viccelődés orgiában, bagatell közhelyeknek tűnnek. Viszont a színészek rendben vannak. Mark Hamill zseniális, néha nagyon bebüntetős a fellépése. Carrie Fisher nagyon megtört, elcsigázott szerepet kapott, ám gyönyörűen zárták le (egy jelenetet kivéve) a színésznő karrierjét. Az újoncok azt nyújtják, mint az előző rész esetében – Nekem egyedül a megosztó színésznő Daisy Ridley játéka tűnt ki, a többieké láthatólag nem fejlődött.

Kicsit az az érzésem Rian Johnson író és rendező TÚL sokat akart beletenni ebbe az epizódba, a kevesebb pedig jóval több lett volna. (A humort tekintve sokszor kimondottan idétlen és gyerekes a film – sajnos nagyon komoly jelenetek rovására.) De a sok beletolt ötlet között rengeteg jó és üde is van, nem úgy mint az izzadságszagú Ébredő Erő esetében, ami nem mert próbálkozni. Viszont az Utolsó Jedik mégsem áll össze egységes, önálló filmként is működő egésszé.

Screen_Shot_2017_04_14_at_12.08.17_PM

Továbbra is tartom, hogy az új trilógia a szememben csak egy drága fan sorozat nagyvásznon – én ezeket a karaktereket, fordulatokat, sztori alakítgatásokat már nem tudom maradéktalanul befogadni. Kíváncsian megnézem évente egyszer a Skywalker kalandokat – egyáltalán nem divatból hanem, inkább csalódott veterán rajongóként.

Moziélménynek mindenképp ajánlom, de sokszor sajnálom, hogy a Disney így bánik kedvenc gyermekkori hőseimmel.

star-wars-the-last-jedi-porg-600x251-1

FIGYELEM AZ ALÁBBI RÉSZT CSAK AZ OLVASSA EL,  AKI MÁR LÁTTA FILMET!

Ordas baromságok, WTF jelenetek, kérdések:

 • MI VOLT A FILM LEGVÉGE? KI AZ A GYEREK? Az Erő akkor most nem öröklődik?
 • BB8 rohadtul túl van tolva!
 • Maz Kanata jelenete full felesleges.
 • Szóval innen származik a kék tej! – ne már…
 • Honnan lett ekkora Első rend flotta és személyzet – még mindig semmi magyarázat.
 • Snoke-ot túl hamar fedik fel és írják ki – A Jedi Visszatér csúcsjelenete a film első 30-40 percében kábé bekövetkezik.
 • Minek ennyi csavar? Snoke, Finn, Rey, Luke, Laura Dern, Del Toro… legalább 10 csavar van a filmben!
 • Kylo felvállaltan egy full Vader copy már a film logikája szerint is, a trailerben látott állj mellém jelenet totális Birodalom másolás.
 • Phasma nullás figura továbbra is, akárki eljátszhatta volna (lövésálló?) páncél alatt azt a két percet.
 • Kylo karaktere még mindig homály és a Ren lovagok kiléte is. Az apját, ha nem is simán, de két perc beszélgetés után kinyírta, majd Rey-nek valami ilyesmi magyarázatot ad: nem érdekes miért tettem. Viszont megmenti a lányt Snoke-tól? Nem vágom, csapong ide-oda a karakter.
 • Rey kiképzése SEMMI. Amit a trailerben is láttunk kábé…
 • BÉNÁK a poénok és túl sok.
 • A Jediknek 0-24 látomásaik vannak? Mi volt az a jelenet lent a föld alatt Rey-yel és kinek mesélte E/1-ben?
 • Yoda egy animáció volt, de bábu jellegű mozgással… Ez hogy van? De főleg minek?
 • Luke felgyújtaná a könyveket (!) erre Yoda lebeszéli, majd megteszi Ő.
 • A könyveken hogy lehet ott a lázadó jelkép, ha Jedi könyvek több ezer évesek. (Mellesleg holocronok voltak eddig.)
 • “Telefonálni” X szárnyúval egy romboló előtt a fővezérnek??? Ö… Oké.
 • Leia pofonokat osztogat?
 • A Jedik mióta tudnak beszélgetni és megérinteni egymást bolygónyi távolságokból, hovatovább testükből kilépve harcolni???
 • Az Erő teljesen újra lett magyarázva, kiforgatva.
 • Rey senkinek a senkije – köszönöm Istenem, ezt ugattam, hogy miért kéne bárkinek is a valakije legyen??? +1
 • Minek MINI HALÁLCSILLAG?
 • Miféle szavak és mondatok ezek egy Star Wars filmben: “lézerkard (!!!) , játsszuk le, Az Erő legyen ve… áh, én már eleget mondtam… 3PO ne vágj ilyen aggodalmas arcot”
 • Minek 3 azaz háromféle cuki faj egy darab filmbe?
 • Hova tűntek az eddigi fajok? Sehol egy dewback, ronto, gungan, dug, ewok, akármi… egyedül Ackbar admirális bukkant fel és csá. Ez valami Disney mánia? Full fantasy lényekkel lett teletömve, a film, amik inkább egy HP univerzumba illenek.
 • Leia miért lebeg félig fagyottan az űrben és utána… áh.
 • Az a köntösös jelenet komoly?
 • Ezzel a résszel és Luke halálával gyakorlatilag véget ért a Skywalker sztori, Carrie Fisher váratlan halálesete miatt. Ezt az új bagázst viszont fejhetik akár egy negyedik trilógián keresztül… Jó ez nekünk?
Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: