Skip to content
2017. július 16. vasárnap / sum-blink

Megvédem: A Klónok támadása

Ezzel a résszel van a legnehezebb dolgom, mert nálam is a hat film közül a második örvend a legnagyobb utálatnak – ostoba szerelmes dialógusok, béna Anakin, nulla vívódás, rengeteg műtermi CGI…

starwars_epi2_01-9fa851d8a29f

Ez a film Lucas első, teljesen digitális filmre forgatott darabja, amiben büszke arra, hogy nincs olyan képkocka, amin ne lenne CGI. Nézzük inkább miben JÓ a film…

Színészek:

Liam Neeson, Ray Park és Jake Lloyd – a három fő színész, aki távozott a folytatásban. Előbbiek karaktere meghalt az első részben, míg Anakin simán megnőtt – helyét az itt még elég nyálas Hayden Christensen vette át. Végre igazi főszerepekben tündököl Ewan McGregor, Natalie Portman, Samuel L. Jackson és a – CGI Yodának már csak a hangjaként – Frank Oz, valamint a droidokat alakító színészek továbbra is erősítik a csapatot Ian McDiarmid-del karöltve. Dooku Gróf szerepében nagyot villanthatott Christopher Lee.

79f4c3fcd9735686585056b5a593b196

Sztori:

Sokkal sötétebb az egész történet – most először a Star Wars univerzumában – mint valaha. Bérgyilkosok, merénylők, fejvadászok, összeesküvés… Felbukkan egy egész komoly nyomozós szál is, Star Wars-ban először – Obi Wannak hála, aki ebben a részben sokkal karizmatikusabb szerepet kapott. Ez a rész mert drámaibb, sötétebb lenni (politika, szerelmi tragédia, Shmi halála) – sajnos rossz az egyensúly és a giccs nyáltenger néhol elmossa az igyekezetet – ettől függetlenül az egyik legkomorabb rész, ami nem feltétlen jó, de új, más.

Jelmezek:

Leginkább ismét a Naboo bolygón, főleg Amidala szexis ruhatárában találunk emlékezetes ruhadarabokat, hajkölteményeket, melyek megközelítik a későbbi bikinis Leia emlékezetes fellépését – persze birokra nem kelhetnek vele. A fejvadászok és Coruscant lakosainak jelmezei szintén megérnek egy misét.

attack-clones-padme

Képek:

Ebben a tekintetben nagyon erős a film. Bár végig digitálisan manipulált felvételeket látunk, a lenyugvó ikernapok előtt motorozó, jawák homokjárói előtt leparkoló Anakin, vagy apja sisakját a fejéhez szorító Boba Fett mind beleégnek retinánkba. A Lars farm ismerős beállításai is tetszetősek. A helyszínekről szép totálokat kapunk – például, amikor Anakin megérkezik a buckalakókhoz, vagy mikor a szerelmespárt kivontatják az arénába.

879728fe34b54babe70b3b65f4aa0683

Karakterek:

Csak sorolni tudom az újonnan bemutatott maradandó figurákat: az ifjú Boba Fett, az igazán cool Jango Fett, a már teljesen digitális, végre főszereplővé avanzsáló Yoda, a szintén sokkal fontosabb szerepet kapó Obi Wan, Windu mester, az ármánykodni kezdő Palpatine mind emlékezeteset alakítanak. De a mellékszereplők közt is vannak ütős figurák: a fejvadász Zam, a négykezű konyhás, Dexter, a tróger Watto…  Jar Jar karekterét szerencsére visszafogták – sajnos egy komoly jelenete így is van.

attackoftheclones-xlarge

Világok:

Leginkább Coruscant bolygóját ismerhetjük meg, mely az első részben csak a film végén bukkant fel. Visszatérünk a Tatuinra, a romantikus Naboo-ra, de talán a legemlékezetesebb az óceánbolygó, Camino, ahol folyton esik. A film végén a sziklás Geonosis mutatkozik be újonnan.

Lények:

A második film tobzódik az új, kreatívan megtervezett lényekben. Elég a Geonosis aréna három sztárjára – Acklay, Reek, Nexu – gondolni, de vannak itt új droidok, idegen szeparatisták, a két és fél méteres Caminoi klónozók, az említett Dexter, a klónok mintaegyede, a mandalori páncélt viselő Jango Fett, valamint a rengeteg Jedi közt és Coruscant városában látható számtalan új faj. (Megismerhetjük a buckalakók és Geonosisiak háziállatait is.)

databank_taunwe_01_169_9b9e8eb9

Zene:

John Williams itt sem tudott (még) mellényúlni, a klónokat meglátva az első részben hallott induló csendül fel, de a Duel of Fates című nóta is megszólal, mikor Anakin anyját keresi. A legerősebb és legfájdalmasabb talán a második részben Anakin és Padmé szerelmes témája, ami előrevetíti sorsát ennek a lehetetlen frigynek.

Ötletek:

Akármilyen rossz is az összkép, a második résznek rengeteg erős vonása van: az izgalmas nyomozás, az új világok, a kocsmában kivetítőn futó versenyek… A Jedik aranykora ez, tanuló padawanok-kal, aréna harccal. Jango és Obi Wan macska-egér küzdelme egész film alatt egy szórakoztató és élvezetes szál. Ismét bemutatkoznak új járművek. Bejárjuk a Jedi templomot, megcsodálhatjuk Dooku új fénykardját és elegáns járműveit – hisz Ő egy Sith gróf.

Ismét remek concept art-ok alapján dolgoztak a designerek – sajnos már Ralph McQuarrie nélkül.

bd1a05c98f0d552169bfa8ea2e81ce7d

Akciójelenetek (Jedik):

Sokaknak negatívum, – nekem is – van akinek friss látvány a fénykarddal pattogó Yoda, de mindenképp menő Dooku emlékezetes párbaja a két Jedivel, valamint a már említett film végi aréna harc rengeteg klónnal és szeparatista droiddal – no és az elegánsan harcoló Jedi sereggel. (Erről a dicső korról beszélt Obi Wan az Új Reményben.)

Trükkök:

Minden egyes klón katona CGI karakter! Ez amilyen kiábrándító olyan lenyűgöző is, mert bizony ma is jól festenek. A hátterek műtermiek, rengeteg helyszínről ordít a kék vászon, de a lények, nagyobb csaták korrekten vannak kivitelezve. A tatuini és nabooi helyszínre valóban kimentek forgatni.

Star-Wars-Attack-of-the-Clones-mace-windu-11897791-1600-680

Fan-service:

Ebben a legerősebb, legbevállalósabb a második film. Fény derül a klónok és Boba Fett eredettörténetére, már felvillan a Halálcsillagra való utalás, sok a régi filmekre való ELEGÁNS visszaemlékezés – a bár megidézése Coruscanton, vagy az aszteroida mezőn való hajsza, dialógusokban is hallhatók utalások (“Miért érzem úgy, hogy te fogsz a sírba vinni?”). A tatuini kitérőn a Lars farm, a buckalakók… ezekkel is a régi rajongóknak kedveznek.

1024x1024

Pocsékul sikerült a második film, ha az összképet nézzük, mert az alap feladatát (Anakin megkísértése, tragikus szerelme, a köztársaság diktatúrába való átfordulása) nem látta el, siralmasan van bemutatva a folyamat, de három Ébredő erőre elég ötlet van csak ebben a filmben.

Jön az utolsó (?) rész, maradjatok velünk/ velem!

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: