Skip to content
2017. június 23. péntek / sum-blink

Megvédem: Baljós Árnyak

Talán kezdjük az első és egyben legutáltabb Star Wars résszel. Politika, midiclorianok, Jar Jar… ismerjük az ellenérveket.

sw_ep1_banner

De nézzük, mik azok a pontok, amik egyértelműen erőssé teszik az első részt, pl. a harmatgyenge VII.-el szemben? Mert vannak olyan pillérek bőven – aki nem hiszi, most utána járhat…

Színészek:

Egyértelműen az egyik legerősebb pontja a darabnak. Nagyot dobbanthatott fiatalon Ewan McGregor, Natalie Portman (valamint hasonmásaként ebben a részben még Keira Knightley is).

jpeg-1-what-were-you-doing-when-star-wars-the-phantom-menace-premiered-jpeg-140077

A befutott színészek közül Liam Neeson, Samuel L. Jackson villantott, a régi trilógiából pedig visszatért a két droid alakítója, Kenny Baker, Anthony Daniels, Yoda szerepében (hisz a mozi változatban még bábként szerepelt) Frank Oz és persze Ian McDiarmid – utóbbi mindjárt kettős szerepben.

Jelmezek:

Nagyon igényes munkát végeztek a kosztümösök is, leginkább Amidala hercegnő ruhatára figyelemreméltó, de Naboo lakosai is igényes – és ami a legfontosabb – a galaxisban eddig sosem látott, új ruhákat kaptak.

TPM_Cast

Effektek:

Sokan CGI-fesztként aposztrofálták ezt a részt. Ezzel nem értek egyet, az előzménytrilógia bevezető epizódja ügyesen balanszolt az arányokkal a CGI és particle effektek használatát tekintve. Rögtön a kezdő képsorokban már egy makett hajó robban fel, de a későbbi detonációknál is érzékelhető a pirotechnikusok munkája.

droidship

A leglátványosabb makett, a fogatverseny távoli felvételeihez készült, ahol a közönséget színes fülpiszkálók alkották – és bár a versenyről készült közeli felvételek teljes egészében rendereltek, szerintem mai szemmel is hiteles a látvány – egyáltalán nem ugranak le a képernyőről az animációk.

star-wars-episode-i-the-phantom-menace

Theed csodálatos városa szintén makett volt, a vízeséseket sóval oldották meg. A rengeteg épített díszlet mellett ismét egzotikus helyeken forgattak a filmesek – a Tatuin sivatagos környezetét, hangulatos városait ismét Tunézia kölcsönözte, míg Naboo egyes jelenetei Olaszországban lettek felvéve.

Nagyon sok lény és azok jelmezei valóban meg lettek tervezve, varrva, építve – a Neimodiaiak, Yoda, a fiatal Greedo, néhol Sebulba… de még Jar Jar-nál is Ahmed Best jelmezét egészítették ki később a trükkmesterek CGI-al.

A fogatversenynél és Mos Eisley városában is rengeteg a jelmez – csakúgy, mint a galaktikus “parlamentben”.

mobile-sw-episode1_07-3a44c78b853f

Környezet – Világok:

Nagy lépés volt, hogy Lucas – 1983 után – igenis MERT újítani: az ismert bolygók mellett (Tatuin) számos új világot bemutatott (Naboo, Otoh Gunga vízalatti városa, Coruscant), tele új fajokkal, lényekkel, melyek közül a rendereltek is (itt még) jól néztek ki – Watto, Boss Nass…)

02

Ez a bátorság és kreatívitás hiányzik ma Hollywood-ból/ a Disney-ből… Nézzétek meg: ’77, vagy esetünkben ’99 óta ezekből az elemekből élnek – lásd: a Battlefront II “újdonságai”.

Lények:

Az újabb fő-karakterek mellett (Jar Jar, a zabrak Darth Maul) rengeteg új lény került bemutatásra – a toydari kalmár, a gunganek és igahordóik, a szövetségiek, a tatuini díszes társaság, a fogatverseny pilóták, Coruscant lakosai, a Jedi tanács tagjai, új droidok  és járművek garmadája… Rengeteget adott az univerzumhoz ez az epizód.

databank_tradefederation_01_169_4d5122ac

Zene:

John Williams az első résznél egyszerűen sziporkázott – minden fontos szereplő (Anakin, Jar Jar) új témát kapott, akárcsak a fontosabb jelenetek (Theed megszállása, Obi Wan-ék párbaja…) Sőt, ezeket a fontosabb motívumokat később is visszaidézi a mester az előzmény trilógia során. Egyszerűen remekmunka az Episode I hangszerelése, simán az eredeti hármas szintjén van.

Ötletek, emlékezetes jelenetek:

Lucas érdeme ugyan ismét kevés ezen a téren – legfeljebb a vállalkozó lelkülete, a bátor üzletember vére, ami dicsérendő – az ILM és a designerek viszont most is kitettek magukért.

Nézzük egyből magát a design-t, ami mellett nem mehetünk el szó nélkül. Ralph McQuarrie – és a hozzácsapódó ifjú tehetség Doung Chiang koncepciós rajzai nélkül ismét sehol nem lenne látvány tekintetében a Star Wars. Így viszont üt!

ST10x-L

Sokan hiányolják a koszt, a lepukkantságot – amit a Tatuinon megkaptunk – de az art deco-t idéző, csillogó, lekerekített világ Naboon, a Coruscant high-tech világa, vagy a gunganek mesés víz alatti birodalma mind-mind lenyűgöző vizuális élményt adnak a nézőnek.

Szintén Lucas bátorságának érdeme a film végi remek fénykardpárbaj – bár a szent trilógia nyugodtabb, a szamuráj filmeket idéző vívást részesíti előnyben, az új film dinamikájához nagyon is illett ez a badass, szuperül megkoreografált küzdelem. Végre több jedit is látunk küzdeni egy duplapengével (!) harcoló Sith ellen.

image

Látunk lényt, akin nem hat az elmetrükk. Darth Maul gömb alakú droidokkal kutatja Mos Espa-t a királynő után. A parlamentben repkednek a gondolák. A vízalatti világot erőtér veszi körül, melyben megmarad az oxigén – a Jedik pedig speciális csutorával úsznak a víz alatt.

qui-gon-and-watto

Soroljam? Felesleges. A Baljós Árnyakat amennyire lehet utálni és gyűlölni, legalább annyi, de inkább sokkal több dolog miatt lehet áldani is. Könnyen lehet, nem a hat rész legerősebb darabja, de még igazi filmre lett forgatva, valós helyszíneken és igen impresszív alkotás – szándékosan egy kölyök Anakin-nel a főszerepben.

Új rajongókat fogni, különösen gyerekeket, a legideálisabb darab.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: