Skip to content
2017. május 9. kedd / sum-blink

Uncharted trilógia

uncharted-trilogy-ps3-pal-1Ha van musthave játéksorozat PS3 (és már PS4) konzolon, az mindenképp az Uncharted trilógia. A Naughty Dog modern kori Indiana Jones-sza ugyanazt kínálja, mint a régi, nyári blockbuster kalandfilmek: rengeteg izgalmat, akciót, rejtélyt, csipetnyi humort, szerelmet, fordulatokat – és szerethető karaktereket, melyek Hollywoodi színészeket pipálnak le.

Az Uncharted sorozat főhőse Nathan Drake, aki mindenre hajlandó egy kis kincskeresős kalandért cserébe, csakúgy, mint nagymellű, copfos kolléganője – de szó sincs itt plagizálásról. Az Uncharted játékok karakterei és sztorijai mind-mind eredetiek és mesterien megkomponáltak, csakúgy, mint maguk a játékok. Nézzük hát őket sorban:

Drake’s Fortune

A PS3 egyik nyitócímeként üdvözölhető (valamelyest tech demóként is funkcionáló) első rész – furcsa mód – a klónjaként elhíresült 2013-as Tomb Raider után került a kezeim közé. A jóképű főhős Drake, a dörzsölt, szivarozó Sully és a bájos Elena kalandjai itt vették kezdetüket, 2007-ben.

Az intróban Nathan egyik ősi leszármazottja, a felfedező Sir Francis Drake koporsóját keresi gyűrűje segítségével a panamai partoknál. A víz mélyén meg lesz koporsó, benne egy napló… Elena TV showja miatt szponzorálja az akciót, így kénytelen-kelletlen Ő is mellénk szegődik, mikor is kalózok támadnak ránk. Miután sikerül megmenekülnünk, felbukkan Sully és kezdetét veszi a poénos párbeszédekkel teletűzdelt kaland, szebbnél szebb tájakon.

ps3_uncharted_10

Mint az később kiderül, már ősünk is Eldorado-t kutatta, ami valójában nem is egy város, így a kalandok során ellátogatunk az Amazonas ősi romjai közé, majd őserdők rejtette tárnákban kutatjuk a spanyolok nyomait. A sztori simán felveszi a versenyt bármelyik klasszikus kalandfilmével. Megfordulunk egy vízesés tetején rekedt náci tengeralattjáróban, omladozó épületből menekülünk, miközben Sully hitelezője Gabriel Roman és egy rivális kincskereső is többször utunkat állja.

big3

A Csendes Óceán közeli buja dzsungelekben számos logikai feladvány is vár – ezeknél nagy segítségünkre lesz Nathan naplója. Egyszerre  két fegyver lehet nálunk, valamint gránátok, ha pedig a skúlónk kifogyott, marad az ökölharc. (Medipack nincs, fedezékeknél gyógyulunk.) A játékot POP szerű ugrálás, indákon lengedezés is színesíti, de később egy féktelen autós menekülés, valamint több jetski-zős szekvencia is pumpálja az adrenalint.  Még így is, hogy a játék kicsit kiforratlan, hihetetlen mit tettek le az asztalra a fejlesztők: a helyszínek magukért beszélnek – sűrű erdők, katakombák, templomok, gigantikus letűnt könyvtár és persze halálos csapdák asszisztálnak a kalandjainkhoz.

uncharted_drake_fortune_screen_014

Nem elhanyagolható az – itt még kissé fapados – harcrendszer sem. Tulajdonképpen nem újít: a Gears of War fedezékes, kihajolós játékmenetét örökíti tovább, de mindezt teszi olyan kézreálló egyszerűséggel, hogy egy szavunk sem lehet. A rivális kincskeresők, kalózok, majd a játék közepén megelevenedő misztikus teremtmények sokszor kemény túlerőben lesznek így a fedezékrendszer használata elengedhetetlen lesz. (Különösen igaz ez egy ponton, a sötét földalatti – Last of Us első jeleit megcsillantó részre. ) Az epikus lezárás a hajón jól sikerült, de a kissé klisés bossharcnál sajnos QTE vár ránk, mi más.

ps3_uncharted_67

Fontos megjegyezni, hogy minden karakter Motion capture technikával, az arcok pedig külön kézzel meganimálva lettek életre keltve. Egyrészt ennek is köszönhető a filmszerű hatás, másrészt az elsőrangú, szimfonikus, bár itt még kissé egytónusú zenének.

A 2007-es játék víz, fények, méretek megjelenítése terén még ma is igazán lenyűgöző alkotás. A tájaknál még csak a zöld dominál, a fedezékrendszeres harc is kissé monoton, de a kiváló főkarakterek és a csavaros sztori miatt kihagyhatatlan darab.

Among Thieves

A folytatásra egy évet kellett csak várni. Sokak szerint ez a rész a széria legjobbja – annyi szent, hogy a legintenzívebben pörgő, legakciódúsabb darab.

A borítón is látható vonatos Cold open magas léccel indít, amit végig sikerül tartania. Nathan és két társa (a szexi barna Chloe, és a sunyi Flynn) Marco Polo nyomába ered, aki Shambhala városának kincseit kutatta s mint kiderül, a hihetetlen erőt kölcsönző Cintamani kő megtalálása volt a felfedező célja. Ám később rájött, hogy a kő inkább átok, mint áldás…

61

Mint mondtam, a második rész sokkal inkább egyben van: fokozatosan adagolja az adrenalint, a helyszínek is változatosabbak elődjénél. A sztori egy múzeumban, majd a csatornában nyit az in médias res kezdés után, ahol az első komolyabb újítást, a  lopakodós jeleneteket ismerhetjük meg. De az Among Thieves elkalauzol csaták által lerombolt városokba, Tibetbe, illetve gigantikus szentélyekbe. A színesebb helyszínek mellé kapunk új karaktereket, pofátlan erotikát és sziporkázó humort, valamint egy szerb főellenséget, a kigyúrt Lazarevicet. (Ő tipikus gonosz állat – jobb jelző nincs rá.) Az első részben látott dzsungel harcokből ezúttal kevesebb lesz, de Nepál városának feldúlt utcái, romos házai, mikor épp egész hadseregekkel számolunk le, szintén elég impozáns, maradandó jelenetek a sorozat történelmében.

Uncharted_Collection_PS4_003

Hol egy helikopter, vadászik ránk, vagy egy szana-szét szakadó épület foglyai leszünk. Az sem titok, hogy visszatér Elena, Jeff nevű kollégájával – így egy kisebb szerelmi háromszög is bonyolítja életünket. A logikai feladványok már rendesen megtornáztatják agyunkat, hiába a napló – tán a legemlékezetesebb a hatalmas szobor megfelelő pozícióba állítgatása a mágikus tőrrel. A gigantikusabb puzzlek igen látványosak is egyben.

132f9b5c_vbattach125614

A grafika sokat fejlődött – a fényjátékok csodásak, sokkal színesebb-szagosabb az egész játék, A környezetábrázolás (Himalája, Nepál…) valamint a néhol komolyabb, drámai jelenetek még filmszerűbbé teszik az élményt. Hihetetlen jól néz ki pl. a vonatra ugrós jelenet, ahol dzsungelből, havas hegyeken át, folyókat átszelve végigküzdjük magunkat a vagonokon, vagy amikor egy konvojon ugrándozunk végig. Az új időjárási tényező, a térdig érő hó, havas ruha, ázott haj látványa és maga a hóviharban harcolás frissítően új elem.

Uncharted2_PS3-4

A készítők olyan apróságokra is ügyeltek, mint pl. a tibeti városkában járva visszarúghatjuk a labdát a gyerekeknek. (Ilyen apró kis interakciók emelik művészi szintre az Uncharted-et.) A csihi-puhi és logikázás mellett persze platform is részek várnak, némi kötélen lengedezéssel. Ez az elem is sokkal finomabb, kidolgozottabb, mint az elődben. A zakatoló akció hevében tank, pajzsos ellenfelek támadnak majd ránk (szerencsére a pajzs elvehető), de itt is felbukkan egy ponton a misztikum. Ötletesen lett kitalálva, hogy mindig mással maradunk ketten a pályákon, néhol pedig egyedül – sokkal élőbb lett a történetvezetés, a dialógusok most is remekül megvannak írva.

505093-uncharted-2-among-thieves-playstation-3-screenshot-urban-warfare

Az egész játék valahogy grandiózusabb: az utolsó helyszín teszem azt egy gigantikus romos város – filmbeillően lenyűgöző, azt hiszed csak egy videóban fogod látni, de nem – azt is bejárhatod! A két fegyver ebben a részben is bőven elég, teljesen jól működik a harcrendszer. Ami tán kicsit bosszantó a klisés főellenség, de kárpótoljon minket a lezárás a tibeti kisvárosban, romantikus csipkelődéssel.

Drake’s Deception

A harmadik részt a Last of Us-szal egy időben kezdték fejleszteni, így két részre vált a csapat. Ez semmit nem von le persze a játék értékéből, sőt, nekem játékmenetileg tán ez tetszett legjobban/ találta el legjobban a balanszot. A sztori elején hőseink Londonban próbálják eladni Drake gyűrűjét – persze nyomós okuk van rá, már az első percekben két komolyabb csavar is vár ránk. A játék már itt eszméletlenül néz ki, hihetetlen filmszerű, – nagyobb hangsúlyt kap a kézitusa, asztallábak, székek stb. odavágása válik lehetővé, boxolás közben, QTE jelenetekkel. A főellenség ezúttal egy jóval árnyaltabb karakter, Katherine Marlowe.

531804-uncharted-3-drake-s-deception-playstation-3-screenshot-exploring

Mint később kiderül Sully-val már volt némi közös múltjuk. Új társunk lesz az angol fenegyerek, Cutter. Hogy Drake-et jobban megismerjük, a bevezető után visszaugrunk az időben  Kolumbiába, ahol gyerekként irányíthatjuk hősünket – első találkozás Sully-val, az örökség gyűrű megtalálása és egy bravúros tetőkön menekülés vár itt ránk. Csodálatos az élő, lélegző, napsütötte város, az utcán tömegekkel, ahogy hősünk múltja megelevenedik. Minden karakter származása, motivációi, Drake viszonya mentorával, új színezetet kap. Emberi karakterek kerülnek előtérbe akcióklisék helyett. Természetesen ezúttal is rengeteg poén került a dialógusokba, főleg, hogy a nagyszájú Chloe is visszatér segíteni.

uncharted-3-screenshot-fire

A helyszínek most is roppant változatosak, Londoni kocsma, a földalatti pályaudvar/ könyvtár, majd, Arábia legnagyobb sivataga, ahol ismét egy elveszett város a célpont. Míg Nate és Sully Franciaországban nyomoznak, a többiek Szíria felé veszik az irányt. Eszméletlen jól kidolgozott, nem lineáris dzsungel tárul szemünk elé, romokkal, apánk helyett apánkkal – Sully rá is kezd régi sztorikra a pályákon barangolás közben. Ismét nehéz, ravasz feladványok várnak a tárnákban, csarnokokban. (Majd menekülhetünk az égő kúriából, még pókok is megtámadnak…)  Mint Szíriában kiderül egy titkos társaság szegődött nyomunkba. (Az éjjeli város itt pazar képet nyújt.)

A PS3-at nem csak grafikailag maxolja ki a program: a sztori ismét lebilincselő, a zenékről csak szuperlatívuszokban írhatok – de tudjátok mit, ez alap már! A karakterek itt a legzseniálisabbak: Elena is bekerül a képbe, kiderül miért nem tudtak együtt maradni nyughatatlan hősünkkel. Barátaink Jement is megjárják (a város elképesztően néz ki). Itt is előtérbe kerülnek a bunyók, majd egy agyament vesszőfutás, némi földalatti fejtörő és kiderül: végső célunk a sivatag Atlantisza!

531816-uncharted-3-drake-s-deception-playstation-3-screenshot-a-busy

Nate már-már fanatikusan keresi a várost, miközben Kate a múltjával manipulálja hősünket – lesznek fordulatok rendesen. A várost elhagyva megfordulunk egy hajótemetőben is, Sully-t keresve, ez az egyik legkomolyabb rész. Szakad az eső, majd egy kalózok uralta luxushajóra kerülünk és… hát azt látnotok kell, döbbenetes, mai szemmel is. Adrenalinbomba! Egyébként a szerelmi szál is hangsúlyosabb lesz. A másik ilyen over the top pillanat, mikor egy felszálló repülőre ugrunk, majd az lezuhan a sivatagban, a semmi közepén… Semmi videó, mindent mi irányítunk!

Uncharted-3-review-screenshot-2

Itt kicsit a Múmiára utaltak a fejlesztők: romos város, beduinok, Salamon király kincsei, lovaglás a kanyonban, homokvihar miegymás. Sosem hagy unatkozni a játék. És nem kell titkolni, hogy olyan epikus befejezést kap a sztori, hogy arról kódulunk – a második rész városa látványban semmi a finálé helyszínéhez képest. Az kicsit kiábrándító, hogy a misztikus részeket egy méreg okozta látomással magyarázzák (ezek kicsit frusztráló részek is a játékban), ellenben a főszereplők végre száz százalékosan filmes kidolgozást kapnak, mindenkinek kicsúcsosodik a jelleme, miért is olyan, amilyen. Drake pedig komoly fejlődésen megy keresztül, amit utolsó tette bizonyít.

20150614133258
Azt hiszem ezt a sorozatot, ezen a gépen csak így egyben érdemes kezelni, akár a klasszikus Star Wars, vagy Indy trilógiát. Az első rész megteremti az alapszabályokat, felállít egy magas mércét, bemutat pár szerethető főhőst, a második erre rádob még 5 lapáttal/ minden tekintetben rálicitál és egy harmadik, legkiforrottabb epizóddal zárja a sort. Hihetetlen mérföldkő ez a sorozat a filmes játékok történelmében, nem csak akció/ kaland játékosoknak kötelező darab – de nekik mindenképp. Jöhet a negyedik rész PS4-en!

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: