Skip to content
2017. április 6. csütörtök / sum-blink

Kubo és a varázshúrok

Kubo_and_the_Two_Strings_posterA stop motion műfaj régi nagy kedvencem, ennek a stílusnak a legnagyobb gurui egyértelműen a Laika stúdió munkatársai. Nevükhöz fűződik a Coraline, a Doboztrollok, ParaNorman… egyik sem épp gyerekmese, így a Kubo is jóval több annál, mint néhány figura másfél órás idétlenkedése. Szerencsére… “Ha pislognod kell most pislogj.”

A történet a középkori Japánban játszódik, ami alapból egy magas mércét ad az alkotásnak. Imádom ezt a környezetet, kultúrát. Kubo, a kisfiú édesanyjával éldegél egy barlangban – anyukája egy sérülés miatt amnéziás, a kissrác eteti, ápolja. Nappal bemegy a városba, ahol “varázsgitárjával” (vagy benjo?) origami figurákat kelt életre, akik eljátsszák a félszemű fiú által mesélt történeteket, egy harcosról, egy majomról és különös lényekről. Az anyukának vannak jobb napjai, mikor ezeket a meséket elmondja Kubonak. Aztán jön a drámai felütés –  boszorkányok támadják meg a családot, az anya pedig élete árán megmenti a fiát.

9f52f0c9495cb5a7fe382f97b224b7d1

Szerencsére a segítségére siet egy cinikus, de igencsak anyáskodó és harcias majom, majd később egy óriás bogár harcos is melléjük csapódik… A sztori nem túl bonyolult, egy családi történet sok mágiával – de többet nem mesélnék el, mert azzal hatalmas élménytől fosztanálak meg Titeket. (Már a magyar cím is erősen spoileres.) A Kubo legnagyobb erőssége a vizualitás – a Laika már többször odacsapott a nagyobb stúdióknak, de ez a film valami zseniális, ahogy kinéz. A háborgó tenger, a falevelekből eszkábált hajó, az apró és hatalmas (mind-mind megépített) karakterek – zseniális.

maxresdefault

Mégis az audiovizuális élményen (és az eredeti nyelven nézve hallható sztárszinkronokon túl) az érzelmi töltet a legerősebb a filmben. Ezúttal sem bárgyú gyerekmeséről van szó, de minden korosztály élvezheti a sztorit, amiben a családi összetartás, lélekvándorlás, az elhunyt ősök iránti tisztelet és ennek ereje kerül előtérbe, sosem látott művészi magaslatokban szárnyaló prezentációban. Humor, akció, nem elcsépelt érzelmek – ezektől lesz igazán jó egy látványos animációs film. És a Kubo ezt mind zsigerből hozza.

kubo-and-the-two-strings-image

Nem tudom nem ajánlani a filmet, a Laika ismét kimaxolta, amit a technika engedett, hiába, hogy néha minimális CGI és zöld vászon is használatba került, egyszerűen mesteri, amit ezek az emberek művelnek. A Dario Marianelli alkotta korhű zene pedig valami csodálatos atmoszférát kölcsönöz a látottak mellé. Az egész családot szórakoztató, többször nézős darab született – komoly tanulságokkal!

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: