Skip to content
2017. február 14. kedd / sum-blink

Vándorsólyom kisasszony különleges gyermekei

miss-peregrine-eva-greenjpg-a52b44_765wEzzel a filmbemutatóval nem csak Nektek, de magamnak is lógok egy ideje -a trailer alapján egyértelműen moziban nézős lett volna a Vándorsólyom mű (újabb remek magyar cím!), de végül tegnap sikerült pótolni.

Tim Burton ismét a régi? Vagy csak egy látványos fércművet kapunk?

Az első kérdésre már most elárulom a választ – nem. Noha nem is azt várná az ember, hogy a maestro egy az egyben a ’80-as évek képi világát idézze neki újra (bár a Stranger Things után ez se lenne lehetetlen) – de az jól esne ugye, hogy az új érából legalább valami maradandót tegyen az asztala.

Mert volt itt már Alice, Dark Shadows és megannyi jónak induló, darkos, gót, de mégsem egy koherens egésszé összeálló próbálkozás – pedig vizuálisan mindegyik utóbbi Burton film rendben volt. A sztorihoz ezúttal az azonos (?) című könyvtrilógia adta az alapot. Ez a tény rendesen érződik is, noha a könyvekhez képest szokás szerint szétesett filmet/ karaktereket kaptunk – az olvasók szerint. De tökéletesen párhuzamba állítható a dolog Harry Potter mozis kivetüléseivel. Jake a mai modern korban éldegél – elég antiszoc gyerek, szülei pszichológushoz hordják. Nagyapja óriási mesélő, a ’40-es évek háborúit színezi ki a srác számára esti altató gyanánt.

peregrins-gallery10-gallery-image

Történeteiben egy  szigeten élő kis közösség tagjai szerepelnek: Vándorsólyom kisasszony és különleges társulata azaz speciális képességű gyerekek tábora élnek itt egy eldugott kastélyban. Egyikük kezével tüzet csihol, másikuk olyan könnyű, hogy ha nem lenne vascipője elszállna az égbe, míg megint egy másik kölök tonnás tárgyakat képes elcipelni a hátán… hogy a halottakat felélesztő srácot ne is említsem.

hq3

Jake egy bődületesen hosszú felvezetés és nagyapja váratlan halála után a szigetre kerül apja kíséretében. Egyedül neki is vág megkeresni a különleges otthont, ám egy időhurokba kerül és így a 40-es években találja meg az öregedést Avon termékek nélkül is elkerülő csapatot, akiken csak Ő tud segíteni. Kusza? Lesz ez még rosszabb is…

peregrins-gallery9-gallery-image

Mert a film két órás. A célközönség egyszerűen behatárolhatatlan: bár egy X-men-ekre hajazó családi filmként tekinthetünk a Vándorsólyomra, azért akad benne para bőven. A szemeket zabáló szörnyek pl. igen ijesztően néznek ki. A film tán legnagyobb hibája a balansz – valahogy (mint a célcsoportnál) a sztoriban sem sikerült jól belőni mely karakterek/ szálak mennyi játékidőt kapjanak. Pozitívum mindenképp a zene, a vizualitás, eye candyként Eva Green, aki tündököl a szerepben és a gyerekek sem idegesítőek. (Még egy beteg stop motion jelenetet is kapunk.)

peregrins-gallery3-gallery-image

Azonban a film közepe után így mintha kapkodni kéne a befejezéssel, persze olyan blőd marhaságokra marad idő, mint a vidámparki jelenet. Itt maga Burton is feltűnik, de egyszerűen übergáz az egész. A szerelmi szál és a befejezés nyitva hagy egyfajta cliffhangert, de én bőven meglennék a folytatás nélkül is. A Frankenweenie után már nagyon várok egy jó Tim Burton filmet.

Talán Mary Poppins “kisasszonnyal” jobban járunk!

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: