Skip to content
2016. október 15. szombat / sum-blink

Max Payne 3 teszt

max_payne_3_coverA Max Payne harmadik része régóta szerepelt a virtuális bakancslistámon. Nos… A lehető legrosszabbkor pótoltam és áldom az eget, hogy nem vettem meg, mert meg akartam – már az első két rész se volt kismiska, hogy sztorit tekintve a földbe tiporja lelkileg az embert, de azok még legalább megpróbáltak megmaradni játékoknak – a harmadik rész viszont már nagyon sok egy jobb érzésű embernek…

Más kérdés, hogy ÉN miért hittem, hogy a (még majdnem gyerekként játszott) éjfekete noir-ok folytatása most épp majd, pont madárlelkületemnek lesz való… tán a napfényes, élénk színes screenshotok vezethettek meg, nem tudom. Az biztos, hogy úgy éreztem: Max sztoriját leakarom zárni – ez most végre sikerült. Miután a (nem találok rá kifejezést mennyire) hihetetlenül elgyötört, meggyötört, szerencsétlen, balsorsú rendőr miután – nem is akárhogy – elvesztette szeretteit és szerelmét, féktelen piálásba/ fájdalomcsillapító szedésbe fogott, majd testőrnek szegődött a Brazil milliomosok csicsás világba – egy kétes úton meggazdagodott család mellé. A feleség persze, ahogy lenni szokott eltűnik így elkezdődnek a brutális, még 18 éven felülieknek SE való kalamajkák – és az összevissza ollózott történet.

max-payne-pic-2

A Rockstar ezúttal tényleg elvetette a sulykot öncélú brutalitás terén. A Tűzben edzett férfi (referencia “mű”) esti mese ehhez a játékhoz képest. Mindjárt megjegyezném, hogy a villámgyors jelenetvagdosást és a színes, fura, “glitch effektet” átörökítették a játékba is – tán Max Payne 0/24-es részegségére utalva. (Engem speciel marhára idegesített az effekt.) Merthogy ezúttal tömérdek átvezető videót kapunk, melyek javarészt átléphetetlenek is. A képregényes stílus már csak a töltőképeken köszön néhol vissza, 24-szerűen, kis kockákban zajlanak az események a videókban – a lényeges mondatok pedig trendin feliratozva is vannak.

maxpayne3_2012_07_08_7dapp

Ha valaki Braziliában emberrablás áldozata lesz, ebben a lepusztult, mocskos, undorító, fertő világban (már a valódiban – a játék egy annál még 500-szor kisarkítottabbat mutat be) sejthetjük miért lopták el az illetőt. Borzasztó lehangoló! Oké, krimi-noir játékkal volt/ van dolgunk, a régi részek se voltak semmik a büdös, fekete New Yorkban, de én ezt a játékot még a lövöldék kedvelőinek sem kimondottan ajánlom végigjátszásra. Komolyan! Ha már New York – a történet néha visszakacsint New Jersey-be, bemutatni Max miért is szánta rá magát a költözésre – na hát az a másik fele lehangoló sztorinak. (Ide kapcsolódó szám, remélem értitek.)

img1-1920x1080

Na de mit érdekel Titeket, virtuális tökös macsókat hogy érzi magát az ember a sztoritól, hát beszéljek már a játékról! Oké. A mechanika totálisan ugyanaz, mint az előző két részben, még ha majd három (négy?) féle külsejű Maxet is fogunk irányítani – itt van nekünk a jó öreg Mátrixból licencelt Bullet time, amivel még mindig lelassíthatjuk az időt és vetődve, forogva pörögve lőhetjük pályáról pályára szét a gonosz ellenségek tömegeit A-ból B pontba haladva. Újdonság a fedezékbe bújás, amit KÖTELEZŐ használni – emlékezzünk csak a 2012-es slágerekre, nagy divat ekkor a fícsör. Az üldözéses részek (csónak, dzsip) az Uncharted-et idézik.

2825414-9569803885-maxpa

Újdonság az aranyfegyverek gyűjtése, melyek 3-4 darabból állnak. Érdemes lehet összerakni őket, mert van arcade mód, de játszhatjuk a pályákat újra időre is – már ha van hozzá gyomrunk. Az első két rész vérengzés terén amolyan stílusparódia volt – Kill Bill, nem nyíltak szét fejek két centiről mutatva. Jó, a végtagok itt is maradnak, de akkor is, utóbbi nélkül bőven meglettem volna. (Soldier of Fortune, valaki?) Ráadásul a zene is valami folyton adrenalint pumpáló Brazil trance féle akármi lett 90%-ban, a főtéma egyedül a menüben és a szokásos zongoráknál köszön vissza. A cinikus, kiégett Max szinkronhangja a régi, de mondom, ezzel a karakterrel-sztorival azonosulni egyszerűen képtelenség. Az akció amúgy meg túlontúl monoton: lövünk, bújunk, lövünk, videó, lövünk… régen valahogy ugyanez élvezetesebb volt, különösen a II. részben. (Ráadásul ebben a részben a checkpoint rendszer automatikus és igen könyörtelen.)

maxpayne3_1

A játék már easy-n is pokoli nehéz, kevés a fájdalomcsillapító és ren-ge-teg az ellenfél. Az irányítás pedig elég bugos. Most oké, hogy a legyőzöttek a lehető leghülyébben esnek-kelnek, de még Max karja is kifacsarodik… vagy ha nem, akkor hősünk rossz helyre akar fedezékbe bújni. Frusztráló. Ráadásul ha van még gyógyszerünk az utolsó embert, aki lelőtt, belassítva megbosszulhatjuk – na, ilyenkor rendszeres hiba, hogy Max szimplán nem lő… illetve megjegyzendő, hogy kínkeserves a fegyverek közt váltani. (Azt hiszem 3 féle lehet nálunk: két egy kezes, egy két kezes – gránát felejtős.) Ami borzasztó idegesítő, hogy Max nem veszi elő magától a kifogyott tár esetén következő fegyverét… Ezek fényében én a Multiplayer-t mellőztem is.

2

A Max Payne 3-mat egy vád nem érheti: hogy nem látványos. Ma is az! Komolyan mondom az utolsó budiig – a sorozat védjegyeként – minden hihetetlenül ki van dolgozva, ismét nagyon változatos az egy városon belül felkeresett helyszínek száma. Kikötő, irodaház, jacht, diszkók, repülőtér, romházak, favelák,  és akkor ott van a New Jersey temető, Max lakása stb. Pazarul ki van dolgozva a legapróbb részletekig minden pálya – tán ezért is olyan húsbavágó. Az emberi karakterek félelmetesen élethűek, különösen Max Payne arca, miteszeres tarkója, teste, egyre gyűlő sebesüléseivel.

max_payne_3_8

Nem mondom, hogy szakmai szemmel rossz a játék, mert a bugokra már lehet van megoldás, a grafika teljesen rendben van, közepesen hosszú, rengeteg munka van benne… de emberileg, morálisan AZ, mert totálisan lehangol és mindenre megoldásnak a véres, brutális, kegyetlen bosszút ajánlja fel – immár harmadszor. Hollywood és a játékipar megérthetné, hogy ez nem teljesen így működik, nekem már a bevezetőben említett mozi is ezért volt hiteltelen…

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: