Skip to content
2016. szeptember 23. péntek / sum-blink

Stranger Things

stranger_things_ver2.jpgHa van über-mega geek sorozat, amiről igazán ideje lett volna már írnom, akkor az a Stranger Things. A 80-as évek sci-fi érájának müzlistáljából jókorát merítő alkotás nemcsak a sajtó és a stílus iránt rajongók, de a gyanútlan netflix nézők körében is osztatlan sikert aratott.

Ha harminc év körüli emberke vagy, valószínűleg a gyermekkorod meghatározó filmjei abból az érából valók, amiben a filmsorozat játszódik és amit egy az egyben úgy prezentál a széria, mintha azt most hozták ki volna a tékából a szüleid. Fiatalságunk minden klasszikusa megidéződik a nyolc rész alatt, úgy, mint a Cápa, a Dolog, a Star Wars, az E.T., az Alien, a Gyűrűk Ura, az Állj mellém – napestig lehetne az utalásokat sorolni. Az biztos, hogy a rendező testvérpáros nem keveset kanalazott a Spielberg-i, Stephen King-i és Carpenter-i életművekből – szerencsére.

landscape-1465488187-stranger-things-stills-4

A történet 1983-ban játszódik. A sztori négy fiatal kissrác mindennapjaival kezdődik, akik suli után Dungeons and Dragons-t játszanak egyikük pincéjében (mi mást, még az Atari is előkerül említés szinten és Star Wars játékok is felukkannak). Éjszaka mindenki elindul szépen hazafelé biciklivel, ám Will a közeli erdő széli kutatólabor környékén eltűnik – innen, a gyerekek nyomozásával indul a később sok szálon futó sci-fi, horror, thriller sztori.

960

Persze a srácok mellé kellenek húzónevek is, így a rendkívül stílusos zenével megpakolt, tényleg a VHS horrorokat másolós idéző intróban elsőként Winona Ryder neve bukkan fel – Ő alakítja Will anyját, aki egyre inkább kezd (érthetően) kiborulni fia eltűnése és a lakásban történő nem éppen megszokott események miatt. Nem kisebb szerepben brillírozik a megtört, de mindvégig elszánt Sherrif, továbbá Will bátyja, valamint az igazi nagyágyú, 11/ Eleven, aki szintén gyerekszereplő. A hideg futkos tőle az ember hátán…

6t5nkt6pmpqgcu6fs

A látvány tehát jeles, totál megidézi a VHS korszakot, a szereplők teljesen rendben vannak az utolsó iskolai bully-ig, a zene X-aktásan paráztató atmoszferikus szintipop, néhol pedig a kor slágerei (The Clash)  csendülnek fel… ami még fontos az a sztorivezetés. A karakterek kibontására az 50 perc körüli epizódok során bőven lesz idő, a múltjukról is sokat megtudunk, bár ez inkább az évad második felére jellemző.

gallery-1470224448-upsidedown-stranger-things

A történet a zsáneren belül klisés, de végig izgalmas és fordulatos (nekem két nekifutás után sikerült végignézni). Azonban a sorozat háromnegyedénél, amikor a magyarázatokat várja az ember és közeleg a tetőpont, ott nem minden ilyen mesterien kimunkált, kezdve a főgonoszokkal. Aztán Eleven karakterére is elég érdekes magyarázat sejlik fel és az utolsó megnyilvánulása sem teljesen világos – természetesen további epizódokért kiált a befejezés. Én a szerelmes szálat is máshogy kezeltem volna, mindkettőt. Persze elméletek és kérdéseket feszegető fórumok már tucatszám születtek a záró képsorokról – megnézés után érdemes elolvasni párat.

Ha a cikkben felsorolt filmek, popkulturális mérföldkövek nagy hatással voltak rád és nem tetted volna, hozzám hasonlóan mindenképp pótold a Stranger Things-et. Barátság eszménye, cidrizés, romantika, fordulatok – igazából minden megvan benne, amit szerettünk a 80′-as évek filmjeiben.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: