Skip to content
2016. március 27. vasárnap / sum-blink

Dinó tesó vélemény

The_Good_Dinosaur_Promo_Art_03Húsvét van. Ideje filmeket pótolni. Egyik választásom a Pixar legújabb üdvöskéje, a Dinó Tesó, azaz Good Dinosaur volt. Fontos szétválasztani az önálló Pixar címeket (Agymanók, Toy Story) a Disney Pixaroktól (Verdák, Merida), hiszen míg előbbiek minden közönséghez szólnak, utóbbiakat – több blogger/ önjelölt kritikus szerint – élből, amolyan Happy Meal árukapcsolásnak tekinti az álomgyár. Megjegyzem, nem sokat tévednek zsurnaliszta barátaink.

Azért az ér, ha én ezen a filmen jobban szórakoztam, mint az Agymanókon…?

Mert a “Jó Dinó” jó! De nem úgy jó, mint pl. az említett Toy Story. A történet szerint “mi lenne ha?” jelleggel az a bizonyos meteor, 65 millió évvel ezelőtt elkerülte a Földet – ez a plot annyira a sztori magvát képezi, hogy az első 3 percben csakis ennyit látunk: semmi alapos, FEL! – szerű felvezetés.

The_Good_Dinosaur_Pixar_3.0.0

Néhány évmilliónyi víz lefolyik a még nem létező Dunán és lám: a dinoszauruszok az uralkodó faj a bolygón. Beszélnek, földet művelnek, szántanak, vetnek… Már a növényevők. A húsevők (pl. T-rexek) bölénygazdálkodással foglalkozó cowboyok az alternatív múltban. És persze  itt vannak a perifériára szorult “madarak”, a Pteranodon nevet viselő dögevők, valamint a hasonló kaliberű Velociraptorok, akik itt helyesen ábrázolva kis tollas rohadékként szerepelnek.

A főszereplő Brontosaurus család (papa-mama, három gyerek) legkisebb tagja, Arlo nem túl ügyes a gazdaságban, folyton a veteményt megdézsmáló kis dögökkel gyűlik meg a baja. Egy napon bölcs apja tanácsára elkapja az egyik kártevőt, aki mit tesz Isten egy emberi gyerek!

nycu8byhvifswllfwdyd

A kutyaként funkcionáló, értelmes szavakat nem ismerő kiskölök és az érzelmes dinó egy tragikus esemény folytán elszakadnak otthonuktól és így együtt vágnak neki a nagy útnak: hazatérni. Amolyan gyerek road movie, mi több, korhatár nélküli Revenant a film.

Térjünk picit rá a technikai részletekre, hiszen a Dinó Tesó tagadhatatlanul egy CSODÁLATOS tech-demo. A Pixar mindig is erős volt vizualitásban, kár a szavakért, de amit most produkáltak… nézzétek meg az alábbi, dínókat szándékosan mellőző képeket! Míg a Disney Dinó című produktumában a hátterek anno valódiak voltak, itt MINDEN renderelt. Eszméletlenül szép, a 4k-s LED tévéket ezzel a filmmel kell árulni! (A werkfilmek miatt amúgy is tipikusan megvásárolandó lesz a darab!)

good-dinosaur-velociraptors

Cserébe a történet túlontúl egyszerű és kiszámítható, tökéletesen kipárnázott úton halad A-ból B-be. Hőseink összebarátkoznak, majd néhol olyan véletlenszerű eseményekbe botlanak, mint az erjedt gyümölcsevéstől való képzelődés, a csodásan szép, folyó menti sirálykergetés, vagy éjszaka a Szentjánosbogarak felriasztása.

A fő szálat tekintve nagyon sok a – mondjuk ki – lopás, de ezt nem feltétlen rónám fel hibaként. A mese merít többek közt az első Jégkorszakból, az Oroszlánkirályból – utóbbi enyhe bűn, hisz otthonról plagizálni szabad. De nem a sztori az erőssége a Dínó tesónak, ezt fontos leszögezni – aki ilyesmire számít, csalódni fog.

The-Good-Dinosaur-2015-after-credits-hq

Ennek ellenére – vagy épp ezért – a túlontúl komplikálttá tett Agymanók után engem sokkal jobban kikapcsolt a mozi. Míg előbbi egy rövidfilmben még működött, 1,5 órában igen fárasztó volt – Arlo kalandja azonban nem túl hosszú és végig laza, sosem erőltetett, a szemnek, léleknek kellemes – cserébe viszont nem tanít sokat.

“Vaúúúúúúúú!” – kiáltom a Világba én is a főszereplőkkel a megtekintés után, majd megyek tovább a dolgomra…

Ti is tegyétek ezt. Szép Húsvétot!

 

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: