Skip to content
2015. július 19. vasárnap / sum-blink

Jurassic World vélemény

JurassicWorld1A Jurassic World-del az volt a baj, hogy pontosan tudtam mire számítsak és a PewDiePie klónok már rommá spoilerezték a filmet mire megnéztem… Ennek ellenére vicces mód egészen más a véleményem a negyedik dínó filmről, mint Nekik.

Osztály vigyázz, a Park megnyitja kapuit, kezdődjék a futás meg a sikítás.

Az első Jurassic film… blabla, mindenki így kezdi.

Maradjunk annyiban az egyik kedvenc trilógiámról és az első részt tekintve az egyik kedvenc filmemről van szó. Már MOST kiemelném – akár a Star Wars, Indy esetében – ez nem a sztárrendező érdeme. (Róla annyit, hogy eredetileg valami dínó-embermutánsokkal akart előállni.)

Lényegében a sztori adott volt, a “rendezőzseni” családbarátra faragta, majd a pénzeszsákjával szaladt az ILM-hez. Nekem ez nem szimpi. A csapaté az érdem (Stan Johnston, valaki?), mind a mai napig, hogy ’93-ban dinó fertőzött lettem.

Jurassic-World-Gyrosphere-Ride-Ty-Simpkins-Nick-Robinson

De hogy jön ez ide?  A Jurassic World ingnorálja a második és harmadik részt. Gyerekként gondolkodás nélkül imádtam mindkettőt, de mára előbbit valami furcsa, dark spin-offnak, utóbbit meg amolyan TV epizód félének tartom. A World nem mert teljes reboot lenni, nagyon kapaszkodik a gyökereibe. Görcsösen…

Ezt pedig lehet elegánsan és gyengén tenni. A JW sztorija húsz évvel a Park sztorija után veszi fel a fonalat az eredeti szigeten. (Isla Nublar). Hammond vidámparkos álmát megépítették, jó High-Tech-re, van dínósimogató (!!!) cápaevő só, meg minden, ami egy buta amerikainak kell. Új hibrid dinoszaurusz is! Mert állítólag már unják a régieket. (Öcsém!)

jurassic-world3_34

Na itt jegyezném meg, hogy ekkora gyenge, B nyitányt a büdös életben nem láttam még, mint ebben a filmben – egy AAA-s címről van szó ne feledjük! Szóval szokás szerint bekerül ide két irritáló gyerek, van egy jónő, egy izzadt aktuális macsó, és egy gonosz – a többiek meg sikítva futkosó  Happy Meal termékek maradnak. Én már a trailer-t látva is valami Asylum szerű, ZS feelinget éreztem, mint a Cápa 3-nál, persze a legmodernebb CGI-vel kivitelezve. (A legmodernebb nem jelenti, hogy a legjobb is egyben.) A sztori banálisan kiszámítható, ami nem is lenne baj, de hemzseg – egy sci-fi kalandon belül is – az ostobaságoktól. Most nem gyomorban csörög a mobil, oké, de buta az egész film, na…

jurassic-world-02

Mert a már-már agytröszt okosságú raptorok pl. nevekre hallgatnak és mindent megcsinálnak az aktuális tökös gyereknek, míg másokat persze vígan mészárolnak. De maradjunk a kevésbé hype-olt jeleneteknél. Az említett utalások borzasztó gyengék, mint anno a negyedik Indy frigyládás jelenete. Ilyesmiket képzeljetek el – “jujj ott a piros dzsip, meg a kapu a régiből, jujj ott van Tim éjjellátója. Jé a Gallimimusok ugyanolyan kameraállásban futnak, Jé a Rex továbbra is fut a fáklyás emberek után…” Wow.

1416837997_jurassic-world-zoom

A színészek? Jellegtelenek. Ezt éreztem minden emberszabású esetében. Annyira középszerű és unalmas, mindennemű motiváció nélküli mindenki. Ott van a taknyos tinigyerek – valami legújabb nyálbálvány, gondolom – végig a mobilját b*sztatja, miközben DI-NO-SZAU-RUSZOK!!!! szaladgálnak körülötte. Van nője otthon, de unja, playmate-ekre mosolyog a “metrón”, holott hogy néz már ki? Még az ijedtsége sem hiteles, SEHOL a filmben! Valaki valakije, aztán nézhetjük két óráig… A szerelmi szál meg valami olyan hihetetlenül überpocsék, hogy leírni nem tudom… ezt még Spielberg sem erőltette, pedig neki nagy mániája a dolog.

mercedes-gle-coupe-jurassic-world-01-1

Túl sokat erőlködtek a látvánnyal és a borzasztóan gyenge, fáradt utalásokkal no meg SZ*R poénokkal. Pl. az egyik dolgozó ebay-en vett Parkos pólót. Ez milyen már? Minden menő, hologramos, meg érintő képernyős lókuki, de egy rohadt póló nem maradt? Aztán semmi morális kérdés nem merül fel az első rész óta. “A génsebészkedés, rossz érteeem?” már az első film óta fáradt, és ott is a könyvben sokkal jobban ki volt bontva, igaz nem családbarát szereplőkkel.. és?

Jurassic-World-Trailer-Still-13-700x350

A zenével az a helyzet, mint minden más utalósdival. “Jé itt ez csendül fel?” Amúgy átlag. Visszatérve talán még a magassarkúsfutós, Lara klón csaj a leghihetőbb szereplő, csak két értelmes dialógust nem kapott szerencsétlen, mert feláldozták a We Can Do It posztfeminizmus oltárán. Nem spóroltak semmin!

jurassic-world-park-film-4-spoiler-photos

Az állatokat élveztem nézegetni a filmben, de még őket is rossz szerepekbe “osztották”. Egy raptor ne legyen cuki. Ne tudja kit kell megölni, mert gonosz és kit nem. Öljön meg mindenkit. Előrángatják, mint utaltam rá szerencsétlen T-Rexet is, de bakker, megint jön ez az összefogunk jó dínók a rossz dínók/ rossz emberek ellen. Ez hülyeség kérem, minek? És nem 12 karikás a film, csak mondom. Bár ez neveltetés kérdése.

Hogy mondjak jót is: a film kapcsán remek vírusoldalak készültek:

http://www.jurassicworld.com/?redirect=off

Illetve megint van beteg dinóápolós jelenet és ott ismét megépített állatot látunk!

De ez csak marketing. A Jurassic World totálisan látványfilm és senkinek nem ajánlom, hogy többet várjon tőle, mint a trailer alapján. Akit meg azzal megvettek az úgyis imádni fogja.

Menjetek szépen LEGO-t vásárolni, mert mind egyéniségek vagytok!

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: