Skip to content
2014. október 4. szombat / sum-blink

Star Wars Rebels Pilot

RebelsPoster Eléggé ledöbbentem, hogy ma már meg tudom nézni az elvileg 5-én adásba kerülő első, pilot részét a Rebels-nek. Az előzetesek alapján már volt egy kép a fejemben. Megnéztem a pilot részt és azt kell mondjam… az eddigi elképzeléseim megdőlni látszanak – szerencsére pozitív irányba!

Mert a Rebels jó! Igazán a régi fanok kedvében jár. A történet hirtelen csapott ugyan a lovak közé, ami még inkább szkeptikussá tett, de a 40 perc körüli (szerintem) duplarész végén mindenre magyarázatot kaptunk.

Az alapok:  sorozat a III és IV rész között játszódik, ám jóval közelebb áll látványvilágában a New Hope-hoz. A nem oly rég elhunyt Ralph McQuarrie (aki az eredeti trilógia koncepciós rajzait készítette) nyomdokain halad a Disney (!) sorozata és bár én le Ben 10-eztem a karaktereket, meg a Clone Wars látványvilágához hasonlítottam (ami valahol igaz is), szerencsére a “hagyomány” dominál inkább.

swreb1.jpg

A látványon túl (a IV. részben látott “szoci” birodalmi környezet, régi járművek, sivár tájak, fémes-technokrata belső terek) a hangokkal is rásegítettek a készítők a sorozatban a nosztalgikus élményre. Nem a szinkronra gondolok – bár azok is teljesen rendben vannak, Freddie Prince Jr. ide vagy oda. John Williams klasszikus melódiái végre rengetegszer csendülnek fel más animációs próbálkozásokhoz képest és ANNYIRA nincsenek is átkomponálva!  A fénykardok hangja, a TIE fighterek visítása, a “motorok” zúgása, egyszerűen mind 100%-osan a régi feelinget hozzák.

starwarsrebels-s01-e01-2

Már a csatorna miatt is jogos volt az aggodalom, mennyire lesz gyerekes a Rebels: nem az! Kedves, néhol vicces, de nem idétlen (hallod Ashoka?) hanem VALÓBAN minden korosztály számára szórakoztató tud lenni – legalábbis egy rész alapján. Nagyon remélem nem kezd el mélyrepülésbe zuhanni egy idő után. A látványvilág adott – a CGI az új trend, jobb ha elfogadjuk.

starwarsrebels-s01-e01-3

Az audiovizualitás mellett rengeteg utalás is van a régi részekre: Obi-Wan egyfajta összekötőkapocs a két trilógia között. A kis lázadócsapat pedig egy az egyben a régi felállást idézi – mégsem másolva azt. Hera egy dögös twi’ lek pilóta, Sabine egy Mandalori graffitis/ robbanószer-ügyeletes lányka, Zeb egy igen bunkó (azt hiszem ebből adódóan sokak kedvence lesz) nagydarab lény, akit tulajdonképp egy vuki koncepciós rajz inspirált – erre lesz is egy poénos utalás az epizódban. Aztán itt van még egy R2-es, Chopper, aki totálisan R2D2-nak felel meg, valamint a két főhős. Róluk bővebben írnék.

starwarsrebels-s01-e01-11

Kanan Jedi túlélő – ereje teljében van, igazi példakép Ezrának. Utóbbi a sorozat Luke Skywalker-e, de a kissrác karaktere sorozat lévén szerintem jobban ki lesz bontva, mint Luke-é volt. Kanan kicsit laza, amolyan Han Solo-s, kicsit a fiatal Obi-Wan-ra is hajaz bölcsességét tekintve, Ezra pedig tényleg Luke és a gyermek Anakin ötvözete: kietlen bolygón fedezték fel, vele van az Erő, kiáll egy próbát stb. A hős útja ugyebár…

swreb2

Az első részben felbukkant még említés szinten Tarkin kormányzó,  Jabba, megjelentek a vukik és a rettegett Inkvizítor is hologram formában… de az új figurafelhozatalt és az érát nézve simán el tudom képzelni, hogy több “mozisztár” is tiszteletét teszi. Tömören pozitív csalódás a Rebels, nagyon remélem, hogy sikerül tartani a színvonalat. Olyan apróságokra is ügyeltek a készítők, mint az ismert kameraállások használata, beszólások (ez csapda!), hogy a fénykard közelről furcsán vibrál (idézve a ’70-es évek technikáját) és a csapat űrhajója is totál Millenium Falcon, főleg a kabinfülke, meg a kis sakkasztalos pihenő.

Mindenkinek ajánlom akinek volt köze a Star Wars-hoz. Nem gyerekes, de gyerekeknek is való, nem idétlen – tiszteletteljes folytatás/ előzmény. Így tovább!

Megnéztem szinkronosban is a duplarészt és – a kissé Aladdin-os – Ezra kamaszos hangját leszámítva elégedett voltam – főleg, hogy Obi-Wan a filmes szinkront kapta.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: