Skip to content
2013. szeptember 6. péntek / sum-blink

A Hobbit

the-hobbit-posterSe ajánlónak, se kritikának nem nevezném ezt a nem éppen up to date írást, mert ki vagyok én, hogy bármelyiket elkövethetném – lévén Tolkien könyv még nem volt a kezemben. Azonban a filmeket sokszor láttam, szeretem, ezt is többször megnéztem és van egy elég HC fan ismerősöm, aki kioktatott anno mindenről. Fussatok bolondok!

Nem rajongok P. Jackson munkásságért, különösen az enyhén szólva pénzéhes hozzáállása óta, de a Gyűrűk Urával kétségtelenül maradandót alkotott. Igaz, alaposan megnyirbálta a három vaskos könyv cselekményeit – némely esemény még a videojáték változatban is szerepelt, a filmből pedig kimaradt. Engem az epic csaták hidegen hagytak, de a látvány, a zene, Új-Zéland és a színészek teljesen rendben voltak, köztük a gyűlölni-sajnálni való legélethűbb CGI figurával, Gollum-mal. Viszont a ferdítések nem tetszettek a meghatározó jelenetnél, miszerint pl. a könyvben. az említett rossz útra tért hobbit leharapta Frodó ujját és maga ugrott a tűzbe a Mordorban – no, de erről még később.

 the-hobbit-movie-48-fps

Az Ali G-ből és a Galaxis Útikalauzból jól ismert Martin Freeman, a remek humorista alakítja a fiatal Zsákos Bilbó-t, aki egy nap furcsa lényeket (ú.n. törpök) kénytelen vendégül látni az előzményfilmben. Persze a karcsú referenciául szolgáló kötetet a tehetséges származású rendező, amolyan bevett szokás szerint három jól elhúzott darabra szelte, bár amíg ilyen jól sikerülnek, mint ez a rész, addig ne bánjuk ezt. A sztorit nem ecsetelném, van erre sok más oldal és a fanatikusok úgyis kiszúrnának valami végzetes elírást benne, lévén dilettáns vagyok a témában. Egyszerű, kedves, sárkánnyal, főgonosszal, kétbalkezes hőssel. Engem a törpök ugyan kifejezetten idegesítettek, de  a főszereplő és Gandalf simán elviszi a hátán a filmet. Szerencsére az öreg varázsló szinkronja maradt a régi. A tájak ismét gyönyörűek és alig digitálisak (bár az erdőben nyulak-húzta szekeret nehezen tudom elképzelni CGI nélkül megoldani, de látványosra sikerült, annyi szent).

121118_publicity_still_015.tif

A legizgalmasabb – és itt utalnék vissza az átírásokra – és egyben leginkább megosztó, ominózus jelenet az Egy Gyűrű megtalálása. Ekkor felbukkan Gollum, aki nem kevésbé gonosz az előzmény történetben sem, de ami lényeges elejti a Gyűrűt, amit az addig túlontúl becsületes Hobbit egész egyszerűen ellop. A könyvben megtalálta… Ha látom, hogy elejt valaki valamit én marha, speciel visszaadom neki. Egy Hobbit pláne. De nem, a filmben ellopja… A harcokkal tuningolt film egyébként meglepően gyermetegre sikerült az utózmány trilógia után (előbb Lucas kezdi, aztán Jackson…. áhh) – gondolok itt a dalbetétekre, a humoros együtt-esésekre, a recepttippekről csacsogó trollokra… Nem mondanám, hogy zavart a dolog, de furcsa ezek után összekötni a két trilógiát.

The-hobbit

Szóval igen kellemes, jó két órás (gondolom bővítetlen) filmet láttam a Hobbit első részének személyében, melyen kétségtelenül érezhető az elnyújtás, mert egy rajzolt sünit nem kéne negyed óráig gyógyítani, Szarumán tárgyalását meg parlamenti közvetítésé bővíteni, a csatákról nem is szólva, de a kellemes szórakozás után csak jönnek a sasok! És ez a lényeg… A második epizód (melyben egy új/ régi ismerőst is köszönthetünk) trailer-e alant, a játékfigurák, pólók, miegymások már kaphatóak, csupán csak a videojáték hiányzik. USA!

Egyébként remek film, csak ajánlani tudom.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: