Skip to content
2012. június 15. péntek / sum-blink

Indie játék

Tudom, hanyagoltam a rovatot, ennek több oka is volt. Most azonban egy játékra fókuszálva kárpótollak titeket.

Az idén, év végén megjelenő Papo & Yo (szabadon fordítva Papa és Én) indie játék lesz, de nem a sznob, vékonyka réteget érintő fajtából, hanem abból a kincseket rejtegető, halovány közegből, ahonnan pl. a Limbo is származik. Íme egy egyszerű, de remek játék, elgondolkodtató háttér tartalommal: a program kiötlője, Vander Caballero, sanyarú gyermekkorát dolgozza fel az alkotásban. Apja alkoholista volt és ezt a bánatát igyekezett játék formájában kiadni magából. Ismerős lehet ez a kifejező forma, más fejlesztő eszköztárából, aki nem más, mint a méltán híres ex-ID programozó, American McGee. Ám, a sztori nem telepszik rá a játékmenetre, mint az Alice esetében, ahol az, fontos eleme volt az egésznek. Csupán üzenet a külvilág számára egy szórakoztató médiumon át.

A játékmenet, mint mondtam rendkívül szimpla: a külső nézetes programban, egy Dél-Amerikai kisfiút irányítunk Columbia gettóiban, aki a hasonló cipőben jár, mint a játék atyja: apja iszik. Hogy meneküljön, a nem túl fényes valóságból, saját álomvilágába merülve, logikai és ügyességi feladatokat oldhat meg, egy szörny segítségével. A puzzle feladatok ötletesek, javarészt fogaskerekeket felhasználva juthat tovább a kissrác. A rózsaszín, gyümölcs és béka faló robosztus is segítségére lesz a feladatok megoldásában, hiszen hasáról magasabbra pattanhat, akár a környező házak tetejére is. (A szörnyet mozgatni is tudja majd a pályán, hogy minél alkalmasabb ugródeszka legyen számára.) A kunyhókba bejutva, kulcsokat kell gyűjtenie. A vadállat egyértelműen az alkoholizmust szimbolizálja: ha túl sok békát fogyaszt, dühöngeni kezd, és inkább terhünkre válik, semmint segít az előrébb jutásban! A program során dobozokat is találhatunk: ezeket fejünkre vehetjük, így tippeket adnak a továbbjutáshoz.

Képileg a Paopo & Yo igen erős alkotás – tekintve, hogy még ezt a Dél-Amerikai, puritán környezetet is kellő odafigyeléssel kidolgozták. A gyermek animációja folyamatos, életszerű. A kicsit elvontabb, gondolkodós játékok kedvelőinek remek pillanatokat szerezhet majd a matéria, kizárólag a PSN-ről beszerezhető, digitálisan letölthető tartalomként.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: