Skip to content
2012. március 7. szerda / sum-blink

Hugo Cabret

Amikor a Hugo Cabret trailer-t először láttam, amolyan kalandos-gőzpunk környezetben játszódó családi filmnek tűnt. A film megnézésekor azonban már negyed óra után kezdett feltűnni itt egész másról lesz szó – nevezetesen egy életrajzi filmről…

A film – mely a ’66-ban megjelent, Brian Selznick által íródott Leleményes Hugo c. könyv nyomdokain halad/ másolódik – képileg valóban azt adja, amit elsőre sejtett az ember – ám a történet központjában közel sem a címszereplő Hugo szerepel, hanem egy valóban élő személy, Georges Melies, akihez az első némafilmek köthetőek a századforduló elejéről. (Többek közt a Trip to the Moon, mely az AMR egyik referencia eleme lett volna.)

Dicsérném én a rendezőt, hogy milyen szépen egybefonta a két élettörténetet és milyen fokozatosan bontja ki az igazi szereplő titkait a két órás film folyamán, de sajnos nem tehetem, hisz rendelkezésére állt már a regény. A történet szerint a kis, elárvult Hugo nagybátyjának segít órákat beállítani egy francia pályaudvaron a ’30-as években, ám az öreg jóformán felé sem szagol. A kisfiú célja, hogy halott, óragyártó édesapjának egyik fő művét befejezze és ahhoz lop alkatrészeket a helyi játékboltostól…

A látványra az embernek egy szava sem lehet. A korabeli, kissé darkos Párizs látványa, az itt-ott felcsapó gőz felhők, a kattogó, kerregő hatalmas fogaskerekek és óraművek lenyűgöznek kicsit, nagyot egyaránt… Az animációk is igen szépre sikeredtek – feltehetően a 3D-s vetítés miatt volt rájuk ilyen mértékben szükség – ám ez abszolút nem zavarja meg 2D-s változatot. A színészek is tökéletesen szerepelnek, leginkább Asa Butterfield, aki Hugo-t alakítja, valamint később hozzácsapódó társa, de az árva gyermekeket sintérként begyűjtő csendőr, “Ali G” is remekel.

Különös, ám kedves, vígjáték elemekkel megtűzdelt, szívet melengető, családi dráma ez a film, ami steam-/ clockpunk és Alice rajongóknak, a rendező műveit és a jó filmeket kedvelőknek egyaránt ajánlott.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: