Tovább a tartalomra
2011. december 3. szombat / sumblinker

X-akta: The Oddbox

Abe, a kis zöld mudokon már kétszer csavarta el a játékosok fejét két remek 2 dimenziós platformjátékban, de a térben való kilépésre a PC-s játékosoknak eleddig várni kellett. A hosszas várakozás után most ők is megismerhetik Oddworld számos újabb agyament lakóját..

 Az Oddworld Inhabitants ugyanis Abe Odüsszeiájával nem kisebb feladatra vállalkozott, mint, hogy a Star Wars-éhoz hasonló tág, kidolgozott univerzumot teremt meg, amiben játékok formájában elmesélik groteszk, ám felettébb vicces történeteiket. Sikerült nekik.

A játékot követte kidolgozottabb folytatása az Exoddus – ez a két Abe kaland PC-re és PS1-re volt elérhető, majd egy kisebb fiaskó kíséretében az eredetileg PS2-es Munch Odyssee már kizárólag Xbox only lett. Ezután még egy Xbox exkluzív Oddworld játék, a Stranger’s Wrath jelent meg és hosszú időre be kellett érnünk ezzel a négy játékkal…

Végre PC-re is kiadták a két nagysikerű X-es részt az előző kettővel egybecsapva. Így ha késve is, de bárki belekóstolhat Munch és az Idegen kalandjaiba. Főképp erről az utóbbi kettőről áradoznék itt Nektek, mert kb. 8-9 éve vágytam kipróbálni ezt a két remekművet.

Munch kalandjának legnagyobb újítása volt, hogy míg elődei 2D-s ügyességi, logikai platformerek voltak, addig a harmadik rész már kilépett térbe és némileg kiszélesítette az Oddworld univerzumot. Az ügyességi, taktikai, néhol stratégiai játékot feldobták az új lények és persze a főszereplő Munch béka-ebihal szerű karaktere. Őt is irányíthatjuk a játékban, akárcsak Abe-et. Ismét a mudokonok kiszabadítása lesz a fő feladatunk. Szegény Munch népére is rájár a rúd – a vízben élő kétéltűeket gonosz céllal halásszák ki a lakhelyükről – az agyukra szerelt adóvevővel nekik kell szegény szőrös Fuzzle-öket a csapdákba csalogatni. Munch tehát az agy, így vele más jellegű feladatokat kell majd ellátnunk, mint az előző részből már ismerős képességekkel rendelkező Abe-el. (Abe ugyanis többek közt beszélni is tud társaival. Meg f*ngani.) A játék mai viszonylatban, csúcspécés pistikéknek ocsmány, nekem kellemes – az X-es verzióhoz képest tán kissé világosabb és az árnyékok hiányoznak belőle. (Igaz már arra is azt írták annak idején, hogy csúnya.) A grafikán állítani nem lehet. A legfontosabb összetevői a játéknak a csapatmunka és persze a bőséges humor, ami a tényleg csodás renderelt videókban bontakozik ki igazán. A Quicksave viszont sokszor igen bugos – ajtók zárva maradnak stb. A leírásokoknál néha a boxos irányítást hagyták meg és a videóknál olykor csúszik a hang. Lehet csak nálam…

A másik számomra ismeretlen játék (egyszer játszottam vele egy újság szerkesztőségében 10 percet) az említett Stranger’s Wrath volt. Vele már el kellett kicsit szenvedni mire játszható állapotba került – szaggatott, nem is volt szép. Aztán a kiadott 2, azaz két darab javítás már orvosolta a gondokat. Szép lett, gyors lett és a grafika minősége, sőt a felbontás is állíthatóvá vált – így a hádé változatra ácsingózók már szerezhetik is be, ha nem tudnak várni.
Az igencsak western filmeket idéző történetben egy idegen fejvadászt alakítunk, aki nem kérdez csak elkapja áldozatait – élve vagy halva. Utóbbiért kevesebbet fizetnek. Hatalmas tájak a Munch-ban is voltak, ám itt olyan gyönyörűen kivannak dolgozva, hogy nekem ez bizony mai szemmel is állat! A Duke Nukem hangú bárdolatlan főhős fejel, ugrik, pörög, úszik – hiába, TPS akcióról van szó, de persze itt is ODD-ról azaz különlegesről! Kezdjük mindjárt a harccal. Nyílpuskánkba a környék faunájának kisebb lakosságát gyűjthetjük be, élve. Egyszerre kétféle muníció is höröghet, röföghet számszeríjunkon, ami már leírva is hatalmas poén, hát még élőben. Lesz itt pókféle lény, darázs, harapós szőrgombóc és miegymás. Ilyenkor FPS módba vált a kamera, ezt mi is megtehetjük bármikor. A shopokban aztán tuningolhatunk, páncélt vehetünk.

Az idegen tud négy lábon is futni – ezt sajnos a PC verzióban nem tudtam előcsalni. Iszonyat hangulatos a játék, tényleg egy western film ötvözetét képzeljétek el az Oddworld agyament humorával, vicces videóival és hatalmas, gyönyörű, vadregényes terepeivel.

Kép a PC-s verzióból:
http://img692.imageshack.us/img692/6533/stranger201101241040364.jpg

Hát ennyi lenne. Aki teheti és még nem tette volna, bármelyik részt szerezze be, próbálja ki – hatalmas alkotások! Örülök, hogy ismét felmelegítették az Oddworld franchise-t. Follow me!

Hozzászólás