Skip to content
2011. október 19. szerda / sum-blink

X-akta: Ideglelősdi

Az Ideglelés c. film mellé kiegészítőként (!) készült játékokat boncolgatom szanaszét az alábbi szösszenetben. JOOOSH!

Annak idején ’99-ben három egyetemista óriási bizniszt csinált egy amerikai legenda megpiszkálásával. Az egész kezdődött egy nagyon okos és stílusteremtő áldokumentumfilmmel, az Idegleléssel – ezt követte a TV-ben sugárzott (csak Amerikában) rengeteg felhívás (azaz tulajdonképpen reklám), miszerint Heather, Josh és Mike elvesztek, miközben dokumentumfilmet forgattak a Maryland közeli erdőkben a Blair-i boszorkányról. (Ott ez olyasmi számba megy gondolom, mint a Loch Ness-i szörny.)

Később szintén egy áldokumentumfilm ment a TV-ben (ez már nálunk is adásra került, a DVD-n rajta is van szinkronosan) ismeretterjesztő formában az egész legendáról, interjúkkal egész a kezdetektől az első film történetéig. Megszólalnak benne többek közt az “eltűntek” rokonai, egy seriff és boszorkánykutatók. (Na így lehet átverni az embereket és gazdaggá válni fillérekből!:))

Majd következett a nagyon gyenge mozis folytatás, mely már rendes, felvállaltan megrendezett film volt (hiába, hogy a szereplők valós nevüket adták a sztorihoz, ez így már bukott ötlet volt). Néhány boszorkány „rajongóról” szólt, akik ellátogattak a filmbeli kultikussá vált helyszínekre egy bolond idegenvezetővel – persze ők is áldozatul estek a boszorkánynak.

Az eddigiekre alapozott játékok csakis PC-re készültek el, kiegészítve a históriát, a már felvállaltan meseszámba menő legendát. Sőt, nem csak kiegészítik, el is mesélik azt. Érdekesség, hogy a trilógia időben visszafele játszódik. Mint játékstílust, a kaland/ túlélő-horror kategóriát célozták meg a fejlesztők – Resident Evil/ Alone in the Dark ösvényeken haladva (renderelt állóképes hátterek előtti modellek, kevés lőszer stb.). Mindjárt három is van belőlük – minden részt más-más csapat készített.

Blair Witch Volume 1. Rustin Parr (Human Head)

1940: Spookhouse kutatóintézet. Ezt a titkos szervezetet még Roosevelt elnök alapította azzal a céllal, hogy tagjai minden paranormális ügynek tegyenek pontot a végére, lehetőleg a legnagyobb titokban. Ismerős? Hát persze, hisz a szervezet már a korábbi Nocturne című játékban is főszerepet kapott. Ott az über kimért Stranger-t (Idegen) irányítottuk, miközben vámpírok/ farkasemberek és egyéb szépségek közt nyomoztunk a világ számos részén. A Nocturne motor adja mindhárom játékhoz a táptalajt – még a menü is megszólalásig ugyanaz lesz. Ebben a szervezetben dolgozik a játék főhőse Doc Holiday is (igazi neve Elspeth). Stranger és Svetlana a vámpírnő is felbukkan a Nocturne-ból, sőt, az első játék ikonja is megegyezik vele. Hangulatilag is olyan maga lécre kell számítanunk: a játék a 40-es évek kimért, fakó, film noir-jaira emlékeztet. Miután pár tesztfeladatot megoldunk a laborban irány a terep – Burkkittsville, ahol a címszereplő remete, Parr állítólag (a banya kérésére) 7 gyereket rabolt el és ölt meg erdei házában – ezt a házat láttuk az első film végén is. 4 teljes nap eseményeit mutatja be rendkívül interaktívan a játék egész a motelszobába költözésünktől kezdődően. Innen küldhetünk táviratot, ide kapunk ellátmányt, beszélhetünk a fogadóssal stb.

A kisvárosban számos központi épület és fontos szereplő lesz: az atya, a tanárnő, a könyvtáros… Velük mind interakcióba léphetünk, sőt kell is. A sorrend olykor tetszőleges, de naplónk mindig segítséget nyújt. A felszerelésünk a következőkből áll: zseblámpa (kétkezes ütő-fegyver esetén ugyebár kilőve az egész trilógia alatt), kísértet detektor, felvevő, egy lézercélzós colt (Strangernek persze dupla van), egy elektromos „lélekirtó fegyver”, egy éjjellátó készülék (FPS nézetben) és az említett dossziék. A színvilágon és a koron túl „a mindenki gyanús és kimért velünk” érzet is rásegít a noir hangulatra – mindez zene nélküli zörejes/ esős/ sejtelmes/ háttérneszes hangokkal. Természetesen az erdőben is sokat kell kavarnunk – térkép és segítőkész seriff híján nekünk kell azt felfedezni – ellátogatni a Parr ház romjaihoz, a Tappy patakhoz, a Koporsó sziklához (Coffin rock)… Az erdőben majd egy bölcs indiánt (Asgayát) is megismerünk, aki sok titkot felfed előttünk és megtanít a fekete mágia használatra a fákon is lógó Twana babák segítségével. Dimenziókban lépkedünk (így a még épségben álló házban is járhatunk), démoni kutyák, gallyemberek, szellemek, főellenfelek ellen hadakszunk és próbálunk rájönni a rejtélyre. Az erdőben gyakran még térképpel is eltévedünk, vagy körbe-körbe megyünk, mint a filmben a srácok (folyamatosan rajzolódik ki a térkép, ahogy bejárjuk a területet) illetve végpontokra érve egy másik kezdőpontra „teleportálódunk”.

Fontos megemlíteni, hogy már az első részben számos utalás, sőt egy szereplő is felbukkan a „későbbi” (azaz pont hogy jóval korábbi) játékokból és a filmből is. Emlékeztek pl. az Ideglelésben totál dilisnek látszó Mary Brown-ra? Itt kiderül minden vele kapcsolatban – Ő gyerekként bukkan fel. Nagyon izgalmas és a legijesztőbb rész. A játék irányítása, sajnos a Nocturnéval megegyezik, így majd szokni kell rendesen. Eleve nem könnyű ezt normálisan megoldani állóképes játékoknál. Erdőt a fától – tartja a mondás. Esetünkben ez szó szerint értendő, nem egyszer lehet anyázni, mert beakadunk egy-egy fába. Az „újabb” kártyákkal (legalábbis az enyémmel, a mostani gépemen) sok grafikai bug jelent meg bánatomra – vicces, de anno szebb volt a játék. Néhol pixelesek az árnyékok, a fák, az objektumok… A videókban pedig illeszkedési gondok miatt olykor rossz helyekre állnak, rángatóznak, beakadnak a szereplők. Ez a hiba sem jelentkezett a régebbi gépemen. Ez minden részre igaz, valamint az is, hogy a figurák furcsán, robotszerűen mozognak. A karakterek szája ráadásul csak ebben a részben animált. Végül még egy apró, de fontos hiba: sajnos a játékhoz kiadott hivatalos, EVM magyarítás, webfordítás színvonalú lett ennél a résznél. Azaz pocsék. (A többinél jól sikerült 1-2 hibától eltekintve.)

DEMO: (Ne próbáljátok végigjátszani, mert nem lehet. :))

http://download.cnet.com/Blair-Witch-Volume-1-Rustin-Parr-demo/3000-2097_4-10047756.html

Blair Witch Volume 2. The Legend of Coffin Rock (Take Two)

1860: Észak és Dél polgárháborúját éljük. A főhősünk egy sérült katona, akit egy Robin Weaver nevű kislány talál meg igen rossz állapotban a Burkittsville-i erdők közelében. Fején súlyos seb. Amnéziás, múltja teljesen kiesett. Hazaviszi farmjukra, ahol a gyermek nagymamája ápolja őt (átöltözteti, sebeit beköti), de időközben a kislány eltűnik. A nagyinak régóta gyanús az erdő, fia is odaveszett, így miután felépültünk kissé máris megkér, hogy keressük meg az unokát. Egy 6 fős kereső csoport ugyan már elindult a faluból, de az anyóka szerint sorsuk induláskor megpecsételődött.

A katonát irányítva (aki a feltámadt bibliai alak, Lazarus nevét kapja) fokozatosan emlékképeket láthatunk a háborús időből egy-egy helyszínre érve. Természetesen ilyenkor interaktívan újra is játszuk az adott emlékeket. Így főfeladatunk mellé saját kilétünk felderítését is hozzácsaphatjuk. Egy 3 fős csapatot vezettünk egykoron és fosztogató katonák ellen hadakoztunk – ám az erdőbe érve egyre több különös dolog történt és társaink sorra elvesztek… Felszerelésünk a pajtában talált colt, lámpás, néhány haszontalannak tűnő mütyür és egy balta – persze ez idősíktól függően változik. (Ezúttal térképünk nem lesz – cserébe a játék is könnyebb és sajnos rövidebb is.)

Ellátmányt itt már nem kapunk, hanem nekünk kell azt feltölteni – életünket a Twana babák serkentik, míg a lőszereket az elhullott katonáktól vehetjük el. Noha az emlék töredék mindig világosban, a jelen pedig sötétben játszódik, azért fogunk így is cidrizni az erdőben – ellenfeleink listájára a kutyák és gallybábuk mellé a halott katonák és gyerekek szellemei is feliratkoztak. Újdonság lesz, hogy egy feladatot majd időre kell elvégezni. Zene helyett továbbra is a szél zúgása és az avarban lépkedésünk hangja teremti meg az alaphangulatot. Két főellenséggel is találkozunk majd. Ez a rész a legkevésbé félelmetes, ám mégis nagyon jól sikerült és remek története, hangulata miatt a kedvencem is.

DEMO

http://download.cnet.com/Blair-Witch-Volume-2-The-Legend-of-Coffin-Rock-demo/3000-2097_4-10049890.html

Blair Witch Volume 3. The Elly Kedward Tale (Ritual Entertainment)

1785: Visszatértünk a legenda kezdetéhez. Itt még Burkittsville neve Blair volt. A játék kezdetén a hitében megingott pap Jonathan Pyre (egyébként nagyon szimpatikus karakter) látogatja meg Blair-t, mivel ördögi históriákat hallott, miszerint egy Elly Kedward nevű nőszemély boszorkány praktikák által gyerekeket rabolt el. Akkori szokás szerint a hideg téli időben kocsihoz kötözték és az erdőbe vitték. Ám kiszabadult onnan, túlélte valahogy a hideget és azóta egyre aggasztóbb dolgok történnek a szinte teljesen kihalt városkában. Jonathan úgy véli, ha kideríti az eltűnések igazi okát és hogy valóban a boszorkány áll-e a háttérben, saját hitét is visszanyeri Istenben.

Természetesen most is sokat fogunk kalandozni, interaktív film módjára – segítségünkre a városban maradt atya, bíró és a börtönben sínylődő részeg, valamint a kedves, ám mégis misztikus, boszorkánysággal vádolt nő lesz majd. Valamint az első részből megismert indián. Igen, Ő! Tán az elmondottak alapján ez lehet a legizgalmasabb rész, hisz itt derül fény mindre. A második rész Nagy fájáról is kiderülnek dolgok. Immár a kutyák, ágszörnyek, szellemek mellett zombik is felbukkannak (a harcot tekintve ez az etűd lett a legbrutálisabb a három közül), illetve továbbra is főellenfelek állják olykor utunkat. (Más jellegű ellenfeleink is akadnak, de erről később.) A Koporsó szikla és persze a sűrű rengeteg most is megjelenik – ismét a térképnézegetős, eltévedős formájában – ám ezúttal folyton szállingózó, sűrű hó fedi a tájat, még lehetünk is látszik. Ez a pár apróság és az aláfestő zene megjelenése (végre!) nagyon hangulatossá tudja tenni a programmal töltött órákat. A flintánk és a petróleumlámpásunk mellé később olyan fegyverek csatlakoznak, mint a méteres fémkereszt (ezt tán nem kellett volna), a démonokat irtó kis tüzes feszület, a sörétes puska.

Az indián mágia nagy szerepet kap: segítségünkre lesz a veszélyt jelző vudu baba, egy sas amulett, mellyel nagy távolságokat hidalhatunk át és egy gyógyító ág féleség. Utóbbi manát használ. Később még érdekesebb szerkentyűket kapunk, ezeket nem fedném fel – a kiszabadított gyerekek ajándékoznak meg velük. Az ellenfelektől életet és a mágiához szükséges manát is zsákmányolhatunk. Jonathan is jegyzetel – Lazarus csak szerelmes leveleket írt – így elakadni igen nehéz lesz. Ez a rész tán a legösszetettebb és az irányításon is sokat változtattak – a kamera is valamelyest feljebb került, kissé segítve az erdőben való kolbászolást… ám a gyermekbetegségek sajnos megmaradtak: grafikai hibák, a még mindig robotikus mozgás, be is lehet akadni helyekre. Később az indián mitológia még inkább képbe kerül: Két síkot is meglátogatunk, mint Shadowman – na itt lesznek az új ellenfelek (madarak, csontvázak). Ezek a síkok a Nagy szellem sík és a Démon sík. Mindkettő sok harcot, bolyongást rejt és itt is lesz időre menő feladat. Ez az új helyszín jóval színesebbé teszi elődeinél a játékot. Nagyon összetett, izgalmas befejezés. Demo-ja sajnos nincs.

Az egész sorozat kihagyhatatlan darab mindenkinek, aki csak kicsit is fogékony bármelyik stílusra – nekem pl. a horror annyira nem, a kalandos/ bolyongós játékok inkább tetszenek. Ezeket a játékokat mégis fantasztikusnak tartom. Később The Blair Witch Experience néven is kiadták a két filmmel együtt a játék trilógiát. Egyben is kapható a 3 játék, de nagyon ritka. Szerintem a téma iránt érdeklődőknek egyértelműen a három játék a legjobb választás a legendákban elmerülni.

És végezetül: ha megfigyelitek ez az EGYETLEN mozifilmből készült játékadaptáció mely, ellentmond a kliséknek. Már csak ezért is ajánlom!

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: